Plata anticipata pentru stagiu de cotizare pentru pensionare. Cum poti sa cumperi un an de pensionare in avans?

stagiu de cotizare pensiestagiu de cotizare in avanscumparare stagiu de pensie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Avem o situatie complicata. Avem un angajat care doreste sa stie daca se poate "cumpara" stagiul de cotizare in avans. Dansul are calitatea de salariat. Este nascut in 1959. Dansul are vechime continua in munca de la data de 01.09.1984 si pana in prezent. Salariatul are 17 ani lucrati in grupa I a de munca in procent de 100%.

Dansul doreste sa se asigure anticipat (suplimentar fata de functia actuala) conform Art 6(2) din L263 / 2010 pentru urmatorii 5 ani (cu plata imediata) astfel incat sa realizeze mai devreme cu 5 ani stagiul complet de cotizare si sa poata beneficia de reducerea varstei de pensionare. Se poate asa ceva?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

"Sistemul public de pensii, astfel cum este acesta reglementat prin Legea 263/2010, cu modificarile si copmpletarile ulterioare, permite asigurarea facultativa in vederea completarii stagiului de cotizare si a venitului asigurat, insa permite „cumpararea” in avans a stagiului de cotizare doar in conditiile art. 32 alin.(4) din lege.

Astfel, conform acestor prevederi legale, plata contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), respectiv a celor asigurati facultativ, se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

In acest context, din coroborarea prevederilor art. 6 alin.(2) cu cele ale art. 37 din lege, apreciem ca persoana in cauza nu poate plati imediat toti cei 5 ani de stagiu pe care trebuie sa ii mai realizeze pana la deschiderea drepturilor de pensie anticipata."



Stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Stagiu complet de cotizare reprezinta perioada de timp prevazuta de prezenta lege In care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.


Atentie la faptul ca exista si perioade necontributive dar care constituie stagiul de cotizare. Aceste perioade sunt:

- perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate;
- perioada in care o persoana a urmat cursurile de zi ale Invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
- perioada in care o persoana a satisfacut serviciul militar ca militar In termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau In prizonierat;
- perioada in care o persoana a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
- perioada in care o persoana a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
- perioada in care o persoana a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului In varsta de pana la 2 ani sau, In cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
- perioada in care o persoana a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de Invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu excepttia liceului militar.

Nu uitati faptul ca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare asiguratii care au realizat stagii de cotizare In una sau mai multe din urmatoarele situatii:
 
- au desfasurat activitate in conditii de munca speciale (fosta grupa I);
- au desfasurat activitate in conditii de munca deosebite (fosta grupa II);
- au desfasurat activitate in alte conditii de munca;
- au realizat un stagiu de cotizare In conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;
- nevazatorii care au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
- beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990.

Persoanele care au prestat activitate In grupele speciale de munca anterior date de 01 aprilie 2001 dar si persoanele care au realizat ulterior acestei date stagiu de cotizare in conditii deosebite sau speciale de munca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare. Perioadele de vechime in munca realizate In grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare In conditii deosebite, In vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate In activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt Incadrate In conditii speciale.



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stagiu de cotizare pensiestagiu de cotizare in avanscumparare stagiu de pensie

Data aparitiei: 15 Aprilie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Plata anticipata pentru stagiu de cotizare pentru pensionare. Cum poti sa cumperi un an de pensionare in avans? Nota: 3.92 din 5 - 192 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]