Propunere legislativa respinsa: Administratorii de bloc vor lucra pe baza contractului individual de munca. Nu se accepta conventii civile

administratori de blocconventie civila administratie bloccontract de munca administrator de bloc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Update 29 mai 2015. Camera Deputatilor a respins definitiv acest proiect de lege. Asadar, aceste persoane trebuie sa lucreze in baza contractelor individuale de munca.


Conform proiectului, persoanele fizice ar fi putut sa lucreze ca administratori de bloc in baza unei conventii civila. In mod concret, persoanele fizice ar fi avut posibilitatea de a luca ca administratori de bloc in baza conventiilor civile incheiate cu asociatiile de proprietari, nu in baza contractelor individuale de munca.

"Incheierea de contracte de munca la o asociatia de proprietari presupune aceeasi birocratie ca si la societatile comerciale cu mii de angajati, iar asociatiile nu dispun de posibilitati financiare pentru inche----a unor contracte de munca", se precizeaza in expunerea de motive a propunerii legislative.


Propunerea legislativa prevedea ca asociatiile ar fi lucrat legal si si-ar fi platit  taxele catre bugetul de stat, de la impozit, la CASS si la CAS. Rezultatul ar fi fost faptul ca condominiile erau mai bine administrate iar proprietarii puteau mai usor sa plateasca aceste servicii decat in cazul unor contracte de munca reglementate de Codul muncii.


Conform expunerii de motive:

"Prezenta propunere legislativa are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Asociatiile de proprietari s-au constituit ca persoane juridice pentru a putea efectua platite catre furnizori, contractele de furnizare nefiind incheiate individual cu fiecare proprietar, ci doar cu acestea.

[...]

In ultimul timp birocratia la asociatiile de proprietari s-a amplificat, ceea ce a condus la costuri pe care asociatiile de proprietari nu le pot suporta.

Pentru buna desfasurare a activitatii la asociatia de proprietari este nevoie de cel putin o persoana numita administrator care sa repartizeze facturile emise de furnizori de utilitati, sa incaseze banii si sa efectueze platile catre furnizori, cat si de persoane care sa presteze servicii pentru asociatia de proprietari, respectiv intretinere, reparatii si alte activitati administrative asupra proprietatii comune. Pentru aceste persoane, asociatiile de proprietati au incheiat in marea lor majoritate conventii civila si nu contracte de munca, platind astfel amenzi de la 10.0000 la 20.000 lei fie desi plateau impozit, CASS si CAS, dupa caz."
, se precizeaza in expunerea de motive.

In cadrul aceluiasi document se precizeaza ca in acest moment ITM-urile nu recunosc conventiile civile si amendeaza asociatiile de proprietari, obligandu-le sa incheie contracte de munca.

Prezenta propunere legislativa urmarea ca asociatiile de proprietari sa aiba posibilitatea de a incheia conventii civile in baza noului Cod civil, precum si contracte de colaborare cu organizatii neguvernamentale, altele decat contractele de munca reglementate de Codul muncii.


Sursa: CDEP.ro

Update 29 mai 2015. Camera Deputatilor a respins definitiv acest proiect de lege. Asadar, aceste persoane trebuie sa lucreze in baza contractelor individuale de munca. Acest proiect si-a incheiat parcursul.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
administratori de blocconventie civila administratie bloccontract de munca administrator de bloc

Data aparitiei: 29 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propunere legislativa respinsa: Administratorii de bloc vor lucra pe baza contractului individual de munca. Nu se accepta conventii civile Nota: 4.04 din 5 - 23 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]