Poti intra in CCC pentru al doilea copil dupa concediu fara plata pentru cresterea primului copil?

concediu fara plata pentru cresterea primului copilconcediu fara platacresterea copiluluiconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla cu salariata care se afla in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani daca anunta ca este din nou insarcinata?

Sa presupunem ca se afla in concediu fara plata pentru crestere copil pana la data de 11.08.2015. Anunta ca este din nou insarcinata si ca va naste in luna aprilie 2015.

Are dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al 2-lea copil? Si daca da, cu ce data poate solicita acest concediu?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Concediul fara plata acordat pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata pentru acordarea acestei indemnizatii. Prin urmare, chiar daca salariata a fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului va avea dreptul la indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil.

Potrivit art. 9 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.

In cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera concediu si indemnizatie pentru crestere copil sau stimulentul de insertie se acorda o singura indemnizatie.

Atentie la faptul ca pe perioada suprapunerii a doua sau mai multor situatii dintre cele mentionate mai sus cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

De asemenea, mentionam faptul ca cererea pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

Nu neglijam faptul ca pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.

Atentie la faptul ca aceste cereri se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.

Decizia se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.

Potrivit art. 15 alin. (1) lit. b) din OUG 111/2010 drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente.

Astfel, salariata va putea solicita concediu crestere copil pentru cel de-al doilea copil in termen de 60 de zile de la data nasterii celui de-al doilea copil si va beneficia de concediu crestere copil in cuantum de 1 ISR (in prezent 600 lei) incepand cu data nasterii copilului.

Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu fara plata pentru cresterea primului copilconcediu fara platacresterea copiluluiconcediu crestere copil

Data aparitiei: 14 Aprilie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poti intra in CCC pentru al doilea copil dupa concediu fara plata pentru cresterea primului copil? Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]