Sfatul expertului: 5 spete interesante din dreptul muncii

management hrlegislatia munciidreptul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va prezentam astazi 5 spete interesante din dreptul muncii, intr-un format cat mai concis cu putinta. Sunt situatii de care specialistii in legislatia muncii, salarizare si resurse umane se lovesc in mod constant.
 
Adevarat faptul ca o simpla greseala poate atrage cu sine probleme grave, de la amenzi si pana la sanctiuni din partea organelor de control.
 
Solutia? Intotdeauna solutia ideala va ramane prevenirea oricarei probleme. Iar prevenirea se realizeaza cel mai simplu prin provocarea constanta a cunostintelor din domeniu.
 
Iata 5 cazuri si solutiile lor, pe care numerosi specialisti de legislatia muncii doresc sa le cunoasca:
 
 
 
Desfiintarea postului de administrator asociatie de proprietari
Este legala desfiintarea postului de administrator al asociatiei de proprietari si externalizarea activitatii de administrare catre o firma specializata in administrare imobile?
 
Raspunsul expertului: Se poate, contractul individual de munca al administratorului inceteaza in baza art 65 din Codul muncii la finalul perioadei de preaviz.
 
 
Incheiere contract de munca pentru cadru didactic suplinitor
Un cadru didactic suplinitor calificat este in concediu postnatal. O inlocuieste o alta persoana tot suplinitor calificat . Intrebarea este: pe ce perioada se incheie CIM ? (20.03.2015 - pana la 19.06.2015 + perioada de CO sau pana la 31.08.2015). Mentionez ca a participat la ex. de titularizare unde a obtinut media 4 si apoi a participat la ex de suplinire organizat la o unitate scolara.
 
Raspunsul expertului: Se incheie contract de munca pe durata determinata pentru perioada suspendarii CIM a titularului de post.
 
 
Continuarea activitatii dupa varsta de pensionare
La o institutie publica un salariat s-a pensionat la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare de la 65 ani la 63 ani.
Acesta solicita sa-si continue activitatea in cadrul aceleiasi unitati inca un an si jumatate.

Ce trebuie sa faca angajatorul in acest caz? Incheie obligatoriu contractul de munca in baza deciziei de pensionare si demareaza apoi procedura de angajare pentru un post vacant sau poate face un act aditional la contract si modifica durata contractului din perioada nedeterminata in perioada determinata,fara a mai organiza concurs
 
Raspunsul expertului: Se inceteaza contractul de munca conform art. 56 lit. c din CM. Apoi se poate incheia un contract de munca pe durata determinata conform art. 83 lit. g din CM..
 
 
Prelungirea contractului de munca
In data de 30 MARTIE 2015 am avut o discutie cu un angajat al carui contract de munca cu durata determinata urmeaza sa expire in data de 01 APRILIE 2015. Acesta a acceptat prelungirea cu 12 luni a contractului.

Astazi, 31 MARTIE 2015, salariatul nu a sosit la serviciu. L-am contactat telefonic si mi-a raspuns aducandu-mi la cunostinta ca nu mai vrea sa vina la serviciu. Acesta neaga ca ar fi acceptat prelungirea contractului. Cu toate acestea el trebuia sa fie si astazi la serviciu.
Eu i-am operat prelungirea deja astazi, nestiind ca nu dorea sa mai vina.

Acum sunt in situatia in care acesta nu a acceptat si nu mi-a semnat aditionalul de prelungire, am avut incredere in cuvantul sau.
Intrebarea este daca mai pot anula prelungirea contractului operata astazi in Registrul de evidenta al salariatilor si cu efecte incepand de maine?
 
Raspunsul expertului: Puteti face corectura prin anularea prelungirii CIM, apoi incetati CIM la termen... Sau puteti incepe procedura privind desfacerea CIM pentru absente nemotivate.
 
 
Cand pot iesi la pensie cu penalizare
Data nasterii 4 iunie 1962
Ani cotizatie 36
Ani grupa II 20 si 10 luni
Ani fara grupa 15

M-ar interesa sa stiu:  anul si luna in care as putea sa intru la pensie cu penalizare 45%
 
Raspunsul expertului: La limita de varsta , conditiile sunt penntru un program de 100% in grupa a IIa de munca
Stagiul complet de cotizare: 32 ani si 8 luni
Virsta de pensionare: 57 ani si 9 luni (Martie 2020)
Pentru pensie anticipata ar trebui sa aveti varsta de 57 de ani si 3 luni , deci cu 6 luni inainte de pensia la limita de varsta
 
Mai multe spete de dreptul muncii pe ClubLegislatiaMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
management hrlegislatia munciidreptul muncii

Data aparitiei: 31 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sfatul expertului: 5 spete interesante din dreptul muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]