Perioada de ucenicie devine vechime in munca, in anumite conditii

ucenicie vechimeucenicie asigurat socialeperioada de ucenicie pensie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avocatul Poporului a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii cu privire la modul in care se interpreteaza perioada de ucenicie vis a vis de stagiul de cotizare si vechimea in munca.

Atentie la faptul ca instantele au solutionat diferit aceasta problema.

Conform unui comunicat emis de institutie:


"In opinia Avocatului Poporului perioada de ucenicie trebuie sa fie luata in considerare ca stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada platii contributiilor de asigurari sociale, avand in vedere ca prevederile legale in vigoare considera stagiul de cotizare ca fiind constituit din perioadele in care s-au datorat aceste contributii. De la aceasta regula, legiuitorul a prevazut exceptii - perioade necontributive care au fost asimilate perioadelor contributile si luate in considerare la calculul pensiei. Intrucat pensia nu se regaseste printre exceptiile legale de la regula contributivitatii. Avocatul Poporului considera ca perioada de ucenicie poate fi considerata stagiu de cotizare in situatiile in care se face dovada contributiei."


Mai multe informatii sunt oferite in cadrul expunerii de motive date publicitatii pe site-ul institutiei.

"Avand in vedere indatorirea legala a Avocatului Poporului de a cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti, pe calea recursului in interesul legii, va supunem atentiei problema uceniciei ca si perioasa susceptibila de a fi valorificata la calculul pensiei, apreciata diferit de catre instantele judecatoresti din Romania.", se mai precizeaza in cadrul documentului.

Conform anuntului, se aminteste faptul ca tinand cont de prevederile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cat si de prevederile art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, stagiul de cotizare se constituie din perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale.

Stim deja faptul ca stagiul de cotizare este definit ca fiind o perioada de timp in care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asigurarii au declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Dupa cum bine stim, de la aceasta regula sunt si exceptii, dupa cum urmeaza:

- persoana a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurarti sociale cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e)

- persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat conform legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;

- a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Atentie la faptul ca Legea nr. 263/2010 asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributile in care asiguratul a beneficiat de concediu pentru incapacitate temporara de munca, a fost efect al unei scoli miliatare, a satisfacut serviciul militar si nu numai.

Cu toate acestea, ucenicia nu se regaseste printre exceptiile legale de la regula contributivitatii.

"Pe cale de consecinta, retinem ca o prima concluzie, necesitatea ca perioada solicitata a fi recunoscuta ca stagiu de cotizare sa fie perioada contributiva la sistemul de asigurari sociale.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive.

"In concluzie, va solicitam sa constatati ca problema de drept prezentata a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti si, printr-o decizie obligatorie, sa stabiliti modul unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale incidente.", se prevede in incheierea expunerii de motive emise de Avocatul Poporului.



sursa: AVP.ro

Va tinem la curent cu orice decizie luata cu privire la acest aspect deosebit de important pentru dreptul muncii.



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ucenicie vechimeucenicie asigurat socialeperioada de ucenicie pensie

Data aparitiei: 20 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Perioada de ucenicie devine vechime in munca, in anumite conditii Nota: 3.69 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]