Femeile si carierele lor de succes. Primii pasi sunt mai grei. Restul e si mai si...

femei ceofemei leaderfemei manageriegalitate de genfemeile conduc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rar se intampla sa auzi despre o femeie director cu zeci sau sute de angajati in subordine si sa nu auzi in acelasi timp si clasicele "wow", "pe bune", "sute de angajati?", "are o aventura cu seful mare?".

Interesant este ca cei care nu spun nimic de acest gen, macar ridica din spranceana, semn ca sunt mirati si poate placut impresionati. Femei care sa conduca... Interesant, o specie noua, le vom cerceta sa vedem ce fac.

Si mai interesant este modul in care femeile conduc. Cele terorizate complet de ideea ca cineva le vaneaza orice pas si ca trebuie sa isi apere teritoriul, vor avea acea tendinta de a trimite sageti din ochi. Par calme de multe ori insa reactioneaza foarte taios si destul de abrupt. Nu ne puteti condamna.

Mai sunt si femei care tin cu dintii de orice marire salariala, mai ales in conditiile in care orice studiu se realizeaza in orice tara din lume, toate arata acelasi lucru; femeile pe aceeasi pozitie cu barbatii, castiga mai putin decat acestia. Asa ca la aceleasi sarcini, la acelasi timp de lucru, la aceleasi rezultate, femeile au salarii mai mici.

Nu o spun eu. O spun studiile realizate de organizatii si institutii de incredere, cu rezultate pe care nu cred ca le pot contesta prea multe companii din Romania.

Mai sunt si femei care se lasa pagubase in cursa spre marele premiu. Unele sunt trase in jos de atitudinea sfidatoare a colegilor. Sunt barbati care vor respecta cu greu indicatiile unei sefe. Si sunt si femei care accepta mai usor indicatii de la un barbat decat de la o femeie. Va vine sa credeti asa ceva? Stupefiant, stiu.

Mai sunt si femei care atunci cand dau indicatii, par ca dau ordine. Sau cel putin asa le privesc cei din jur. Daca vorbele ar veni din gura unui barbat, le-ar privi ca indicatii ajutatoare. Daca vin din gura unei femei, multi tind sa le perceapa ca fiind comenzi. Nu cred ca tonul ar fi de vina, nici postura si nici restul elementelor de limbaj nonverbal.

Multi cred aceste lucruri eronate pentru ca nu au vazut destul de multe femei in roluri de director, de leader, de manager care sa faca bani cu carul! Si nu ca nu ar exista. Dar cand le afisam, le alaturam si efectul de "iti vine sa crezi una ca asta??"

Inca mai citesc titluri din presa, unele facute artificial mai socante ca altele, despre femei care fac bani in afacerile in care au fost asezate ca CEO, leaderi, directori. Au fost asezate, atentie. Nu si-au castigat locul. Cineva a binevoit sa le aseze acolo. Ele saracele, asteptau la poarta sa vine careva sa le traga de mana.

Si mai grav este ca titlurile sunt cu tenta de soc si panica. Femeia care face bani, Femeia care a scos o afacere din greutati financiare... Si lumea se minuneaza si citeste. Se minuneaza si comenteaza apoi: "Ai vazut, dom/le?? O femeie a crescut cifra de afaceri cu nu stiu cat la suta... O femeie..."


Pana cand nu o sa ne mai minunam de astfel de fapte total naturale, nu o sa avem egalitate de gen pe piata muncii. Sa ne fie clar. Sa nu ne mai minunam de astfel de stiri. Sa le tratam ca atare. Ce mai conteaza daca poarta rochie sau pantaloni. Mintea functioneaza la fel si functioneaza de minune, mai ales cand nu exista la mijloc prea multe prejudecati si stereotipuri grosolane.

Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
femei ceofemei leaderfemei manageriegalitate de genfemeile conduc

Data aparitiei: 17 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Femeile si carierele lor de succes. Primii pasi sunt mai grei. Restul e si mai si... Nota: 4 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]