Securitatea muncii: In ce conditii obtinem sporul pentru conditii vatamatoare daca lucram la calculator?

ssmspor de calculatorspor calculatorspor conditii vatamatoare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Pentru lucrul cu calculatorul pentru un numar de 480 terminale si echipamente cu ecran de vizualizare altele decat calculatoarele PC se poate obtine sporul de 10% asociat lucrului in conditii vatamatoare?"

Dupa cum bine stim, in ultima perioada de timp am tot discutat despre acest spor de calculator. In mod special pentru responsabilii SSM, acesta reprezinta un subiect deosebit de important. Cum se acorda sporul pentru calculator? In cazul caror angajati? Care este diferenta dintre privat si institutie publica? Ce conditii trebuie intrunite pentru obtinerea sporului?

La toate aceste intrebari ne-au raspuns deja specialistii PortalCodulMuncii.ro:

"Din informatiile furnizate nu se desprinde in mod exact caracterul unitatii angajatoare, respectiv unitate publica sau de drept privat. In situatia in care unitatea este persoana juridica de drept privat, acest spor poate face obiectul negocierilor contractului colectiv de munca, pe baza determinarilor si a avizelor institutiilor abilitate.

Insa, in situatia in care unitatea in discutie este unitate bugetara apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 21 din Legea 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare potrivit carora,  locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I - VIII, precum si conditiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament elaborat de catre fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetara - administratie, sanatate, invatamant, justitie, cultura, diplomatie, de catre institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si de catre autoritatile publice centrale autonome, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea fiecaruia dintre ministerele coordonatoare, fiecareia dintre institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala sau autoritatile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii si al Ministerului Finantelor Publice si cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.

Trebuie sa precizam si faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 7 din OUG 83/2014, aprobarea acestui Regulament a fost prorogata, specificandu-se in mod expres ca, prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

Sporurile pentru conditii de munca  prevazute de Legea-  cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, se acorda si personalului nou-incadrat si personalului ale carui raporturi de munca sau serviciu au fost suspendate in conditiile legii  si care  si-a reluat activitatea in anul 2015, numai in masura in care acesta isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii de munca cu ale personalului care beneficiaza de aceste sporuri din institutia/autoritatea publica respectiva, intr-un cuantum egal cu cel stabilit pentru functiile similare in plata.

Astfel, apreciem ca in prezent, pana la aprobarea Regulamentului prevazut la art. 21 din Legea 284/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste acordarea sporului pentru conditii vatamatoare legea stabileste in mod expres categoriile de personal care beneficiaza de acesta, respectiv personalul care beneficia de acesta in decembrie 2009, personalului nou-incadrat si personalului ale carui raporturi de munca sau serviciu au fost suspendate in conditiile legii si care si-a reluat activitatea in anul 2015, numai in masura in care acesta isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii de munca cu ale personalului care beneficiaza de aceste sporuri din institutia/autoritatea publica respectiva, intr-un cuantum egal cu cel stabilit pentru functiile similare in plata.

In concluzie, apreciem ca in lipsa cadrului general in materie, respectiv Regulamenul prevazut la art. 21 din Legea 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, nu poate fi aprobat nici regulamentul propriu aprobat la nivelul fiecarui ordonator de credite."


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmspor de calculatorspor calculatorspor conditii vatamatoare

Data aparitiei: 16 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Securitatea muncii: In ce conditii obtinem sporul pentru conditii vatamatoare daca lucram la calculator? Nota: 3.5 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]