O noua propunere legislativa schimba regulile repausului saptamanal. Se modifica o sintagma-cheie

repaus saptamanalzile libererepaus saptamanal 48 de ore consecutive
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE. Proiectul legislativ a fost aprobat de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, promulgat de Presedinte si legea a fost publicata in Monitorul Oficial.

Oficial, s-a inlocuit sintagma "repausul saptamanal care se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica" cu sintagma "repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica".

Iata cateva informatii esentiale, extrase din Expunerea de motive:

"Desfasurarea activitatii cu respectarea unui anumit program de lucru reprezinta una din trasaturile specifice ale raportului juridic izvorat din incheierea contractului individual de munca. Intrucat munca efectuata presupune cheltuirea fortei vitale a omului, este necesar in mod obiectiv ca ziua de munca se se incadreze in anumite limite, sa fie numai o parte dintr-o zi naturala de viata.

Legislatia din Romania cuprinde prevederi referitoare la reglementarea timpului de lucru, a timpului de odihna si la asigurarea folosirii timpului liber. Astfel, in continutul Codul muncii, se face referire la faptul ca perioada de repaus reprezinta orice perioada care nu este timp de munca.

Din pacate, de multe ori, angajatorul ajutat de ambiguitatea regasita in textul reglementarilor legale, profita de nestiinta angajatului lasandu-i acestuia din urma impresia ca are foarte multe obligatii si foarte putin drepturi, in speta, dreptul la repausul saptamanal."
, se precizeaza in Expunerea de motive.


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic
1. Alineatul (1) al articolului 137 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 137. – (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Proiectul de lege a devenit Legea nr. 97 din 7 mai 2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 316 din 8 mai 2015




NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repaus saptamanalzile libererepaus saptamanal 48 de ore consecutive

Data aparitiei: 27 Aprilie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

O noua propunere legislativa schimba regulile repausului saptamanal. Se modifica o sintagma-cheie Nota: 4.16 din 5 - 19 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]