Felicitari! Ai mostenit un credit bancar neplatit! Datoriile se mostenesc? Cine le achita si cum scapi de ele?

datoriile se mostenescmostenirea datoriilormostenire credit bancar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mostenirile nu sunt intotdeauna vesti bune, atentie mare. Acestea sunt cuvintele prin care un mostenitor unic picteaza scena in care joaca rolul principal. A mostenit un teren si o casa superba. Dar filmul nu se va termina cu happy-end.

Are pamant fertil pe care sa infiinteze o livada parca desprinsa din basme. Dar este o problema. Nu, nu sunt probleme la impartirea mostenirii, caci v-am spus ca este mostenitor unic.

Cu alte cuvinte, el mosteneste totul! Si cand spunem totul, da, ne referim si la datoriile stranse de-a lungul vietii de rudele sale.

A mostenit alaturi de teren si casa, o datorie imensa, un credit bancar neplatit.

Se mostenesc si creditele bancare?

Da, si creditele bancare, fiindca o mostenire implica si bunuri, dar si datorii!


"La decesul unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite pe calea mostenirii legale sau testamentare catre mostenitori. Patrimoniul unei persoane cuprinde atat un activ (bunuri, drepturi), cat si un pasiv (obligatii patrimoniale, datorii etc.). Pe cale de consecinta, cei care accepta mostenirea defunctului vor prelua inclusiv obligatii ale acestuia", declara Cristian Horgea, avocat in cadrul Ionescu si Sava, citat de Avocatnet.

Datoriile care se mostenesc sunt pasive succesorale. Ele vor fi achitate de mostenitorii legali.


Ce fel de astfel de mosteniri dorite ati putea sa suportati?

- obligatii patrimoniale ale defunctului: contractuale, delictuale, legale samd.
- credite bancare, imprumuturi
- despagubiri civile pentru daune/ prejudicii
- datoriile defunctului fata de mostenitori
- sarcinile mostenirii: inventarierea mostenirii, taxe si impozite pentru bunurile mostenite, cheltuielile de inmormantare samd, informeaza Cristian Horgea, citat de Avocatnet.


Iata un fragment din NCC:

"  SECTIUNEA a 3-a
    Renuntarea la mostenire


    ART. 1.120
    Forma renuntarii
    (1) Renuntarea la mostenire nu se presupune, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1.112 si art. 1.113 alin. (2).
    (2) Declaratia de renuntare se face in forma autentica la orice notar public sau, dupa caz, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, in conditiile si limitele prevazute de lege.
    (3) Pentru informarea tertilor, declaratia de renuntare se va inscrie, pe cheltuiala renuntatorului, in registrul national notarial, tinut in format electronic, potrivit legii.
    ART. 1.121
    Efectele renuntarii
    (1) Succesibilul care renunta este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor.
    (2) Partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea.
    ART. 1.122
    Renuntarea frauduloasa
    (1) Creditorii succesibilului care a renuntat la mostenire in frauda lor pot cere instantei revocarea renuntarii in ceea ce ii priveste, insa numai in termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renuntarea.
    (2) Admiterea actiunii in revocare produce efectele acceptarii mostenirii de catre succesibilul debitor numai in privinta creditorului reclamant si in limita creantei acestuia."

Cum scapi de astfel de mosteniri?

Vestea buna este ca poti sa scapi daca renunti la mostenire! Se realizeaza o declaratie de renuntare prin care pierzi tot ce iti lasa defunctul mostenire, cu bune si cu rele.

Dezavantajul, mai mult decat evident, este ca nu poti sa renunti doar la datorii. Daca iei casa, ia si datoriile. Daca datoriile sunt mai mari decat bunurile active, poti sa refuzi primirea mostenirii. Legea spune ca nu vei fi nevoit sa mai achiti datoriile defunctului.

Sa aveti succes in tot ce faceti!



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
datoriile se mostenescmostenirea datoriilormostenire credit bancar

Data aparitiei: 02 Februarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Felicitari! Ai mostenit un credit bancar neplatit! Datoriile se mostenesc? Cine le achita si cum scapi de ele? Nota: 3.63 din 5 - 50 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]