Proiect de lege privind traducatorii si interpretii judiciari

traducator judiciarinterpret judiciartraducator autorizatprofesia de traducator autorizat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent a fost dat publicitatii Proiectul de lege care ar putea schimba regimul traducatorilor si interpretilor judiciari.

Conform expunerii de motive: "Proiectul de lege supus spre aprobare, care cuprinde norme juridice privind profesia de traducator si interpret judiciar si activitatea de traducere si interpretare judiciara se inscrie in acest demers, mai amplu, de modernizare a statutului profesiilor juridice si conexe sistemului judiciar, de asigurare a premiselor pentru realizarea unui act de justitie de calitate."


Mai mult, in Expunerea de motive se prevede faptul ca Legea nr. 178 din 1997 se limiteaza la reglementarea procedurii de autorizare a interpretilor si traducatorilor folositi de organele din sfera sistemului judiciar si a aspectelor privind plata acestora.

Cat despre profesia reglementata de interpret si traducator autorizat, nu este una de sine statatoare, asa cum este acum reglementata in cadrul legal.

"...prin urmare, nu beneficiaza de o reglementare corespunzatoare, cu reguli si principii de organizare si functionare bine definite, fapt care genereaza disfunctionalitati in practica.

Legislatia in vigoare nu reglementeaza in mod corespunzator drepturile si obligatiile interpretilor si traducatorilor autorizati, metodologia de indeplinire a activitatii de interpretare si traducere, organizarea si functionarea interpretilor si traducatorilor autorizati, modalitatea de control si de angajare a raspunderii acestora.", se precizeaza in expunerea de motive.

Asadar, initiatorii proiectului considera necesara reformarea profesiei de interpret si traducator autorizat. Se considera necesara reformarea activitatii de interpretare si traducere autorizata.

Aceste masuri vor duce la construirea unui sistem functional si eficient.

"... ideea centrala de la care a pornit construirea proiectului de lege privind traducatorii si interpretii judiciari consta in imprejurarea ca lipsa de calitate a serviciilor de interpretare si traducere autorizata sau calitatea insuficienta a acestor servicii are consecinte importante asupra modului in care justitiabilii isi exercita dreptul la aparare in procesele penale."

In linii mari, prin acest proiect de lege se doreste definirea notiunii de "traducere si interpretare judiciara" precum si definirea clara a organelor care utilizeaza serviciile traducatorilor si interpretilor judiciari.

Mai mult, se doreste consacrarea in mod expres a profesiei de traducator si interpret judiciar ca profesie de sine statatoare, exercitata sub coordonarea, indrumarea si controlul Ministerului Justitiei.

De asemenea, se noreste infiintarea Uniunii Nationale a Traducatorilor si Interpretilor Judiciari din Romania, organizatie profesionala cu personalitate juridica, formata din toti traducatorii si interpretii judiciari, autorizati de Ministerul Justitiei.

Lista completa de noi reglementari vizate in cadrul expunerii de motive >>>




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
traducator judiciarinterpret judiciartraducator autorizatprofesia de traducator autorizat

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege privind traducatorii si interpretii judiciari Nota: 3.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]