Codul Muncii se schimba. Lege promulgata. Concediul medical nu diminueaza concediul de odihna

concediu medicalconcediu de odihnalege concedii de odihnase schimba codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea a fost promulgata marti de presedintele Romaniei si presupune faptul ca durata concediului de odihna anual nu va fi diminuata de perioada de concediu medical, chiar daca discutam despre un an intreg de incapacitate temporara de munca.


VEZI AICI LEGEA CARE VA ADUCE MODIFICARI LA CODUL MUNCII


Legea de modificare prespune ca la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele urmatoare se considera perioade de activitate prestata:


- perioadele de incapacitate temporara de munca
- perioadele aferente concediului de maternitate
- perioada de concediu de risc maternal
- perioada de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav


Legea a avut un drum extrem de sinuos. Actul a fost respins de Senat, apoi a fost propus pentru adoptare cu amendamente, pentru ca apoi sa fie aprobat. Nu uitam ca acest act normativ a trecut si pe la CCR pentru ca au existat obiectii de neconstitutionalitate.

CCR a decis ca legea este constitutionala. Acum legea a fost promulgata de presedintele Romaniei.


Prezentul act normativ a eliminat o sintagma esentiala: "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".

Sintagma a fost refacuta pentru ca legea sa transmita regula noua, conform careia durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.


Mai mult, Codul muncii s-a modificat si in ceea ce priveste acordarea zilelor de concediu de odihna pentru persoanele care au concediu medical pe o durata de un an calendaristic. In acest caz, angajatorul va fi obligat sa acorde concediu de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in concediu medical.


De asemenea, pentru salariatii care, in mod justificat, nu au putut sa ia concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an, angajatorul va avea obligatia de a acorda zilele de concediu de odihna neefectuate in 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.


Mai mult, absentele nemotivate si concediile fara plata vor fi scazute din vechimea in munca. Nu se scade din vechimea in munca perioada in care se ia concediu fara plata pentru formare profesionala.


VEZI AICI LEGEA CARE VA ADUCE MODIFICARI LA CODUL MUNCII



de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalconcediu de odihnalege concedii de odihnase schimba codul muncii

Data aparitiei: 22 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul Muncii se schimba. Lege promulgata. Concediul medical nu diminueaza concediul de odihna Nota: 4.23 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]