5 reguli de baza pentru securitatea lucrarilor din mentenanta

securitatea lucrarilor din mentenantalucrari de mentenantassmprotectia munciisecuritatea muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mentenanta este un proces care incepe inainte de sarcina propriu-zisa si se incheie dupa ce lucrarea este verificata si aprobata. Participarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora in toate etapele si aspectele acestui proces sporeste nu doar siguranta activitatii de mentenanta, ci si calitatea ei. Cele cinci reguli de baza pentru securitatea lucrarilor din mentenanta urmatoarele:

1. Planificarea mentenantei

Angajatorul trebuie sa efectueze o evaluare a riscurilor activitatii de mentenanta si sa implice lucratorii in acest proces. Trebuie avute in vedere urmatoarele puncte:

- amploarea sarcinii de munca – ce trebuie facut, cat timp este necesar pentru efectuarea sarcinii, cum vor fi afectati alti lucratori si alte activitati la locul de munca;

- identificarea riscurilor – de exemplu: curentul electric, expunerea la substante periculoase, prezenta prafului/azbestului in aer, spatii inchise, parti mobile ale masinilor, caderi de la inaltime, obiecte grele care trebuie mutate, piese la care se ajunge cu dificultate sau la care accesul este ingreunat;

- de ce este nevoie pentru activitate – competente si numar de lucratori care sa indeplineasca sarcina, persoane implicate, persoana careia i se raporteaza eventualele probleme, uneltele care trebuie utilizate, echipamentul individual de protectie;

- accesul in siguranta la zona de lucru si cai de iesire;

- formarea/informarea lucratorilor care participa la indeplinirea sarcinii de munca, precum si celor care lucreaza in apropierea lor, cu privire la sarcina si toate procedurile care vor fi utilizate pe parcursul activitatii, inclusiv raportarea problemelor. Acest aspect este deosebit de important in cazul in care lucrarile de mentenanta sunt efectuate de subcontractanti.

2. Lucrul intr-un mediu de munca sigur

Procedurile elaborate in etapa de planificare, plecand de la evaluarea riscurilor, trebuie puse in aplicare.

De exemplu, trebuie oprita alimentarea cu energie electrica a echipamentului la care urmeaza sa se lucreze si trebuie sa se utilizeze sistemul de blocare asupra caruia s-a convenit.

Astfel, viata lucratorului care efectueaza lucrarile de mentenanta la echipamentul respectiv nu va fi pusa in pericol prin pornirea accidentala a utilajului de catre alta persoana.

3. Utilizarea echipamentului adecvat

Lucratorii care efectueaza lucrari de mentenanta trebuie sa dispuna de unelte si echipamente corespunzatoare. Ei pot lucra in zone in care pot fi expusi multor pericole.

Prin urmare, lucratorii trebuie sa fie dotati si cu echipamente individuale de protectie adecvate. De exemplu, lucratorii care curata sau inlocuiesc filtrele ventilatoarelor de extractie pot fi expusi unor concentratii de praf mult mai mari decat cele normale pentru locul de munca respectiv.

Accesul la aceste filtre, amplasate frecvent in zona acoperisului, trebuie sa fie, de asemenea, securizat.

4. Procedurile de lucru elaborate in etapa de planificare trebuie respectate

Procedurile de lucru trebuie respectate chiar si atunci cand lucratorii se afla sub presiunea timpului. Eliminarea unor etape poate avea costuri importante si poate cauza accidente, vatamari sau daune materiale.

5. Lucrarea de mentenanta trebuie verificata

Pentru a se asigura ca sarcina a fost indeplinita, se verifica daca starea de functionare a echipamentului sau instalatiei supuse mentenantei este sigura si toate deseurile generate au fost eliminate.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Florina Mohanu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitatea lucrarilor din mentenantalucrari de mentenantassmprotectia munciisecuritatea muncii

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

5 reguli de baza pentru securitatea lucrarilor din mentenanta Nota: 4.19 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]