Despre Inspectia Muncii si rolul inspectorilor si Noua Agentie

Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Socialainspectia munciisecuritate sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va amintim faptul ca s-a decis la finalul anului 2014 ca doua institutii importante sa fie comasate si sa rezulte o noua institutie. Discutam despre Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala.

In acest moment, hotararea de functionare si organizare a acestei noi agentii se afla inca in faza de dezbatere publica. Daca se va trimite spre aprobare si daca va trece de guvern, lucrurile se vor schimba in domeniu.

In mod concret, inspectorii de munca si cei sociali vor fi repartizati in teritoriu in directii judetene de munca si securitate sociala.

„Desfiintarea Inspectiei Muncii prin abrograrea legii organice care reglementa organizarea si functionarea sa este un gest de forta din partea actualului guvern, care si-a propus sa dilueze rolul inspectorilor de munca prin integrarea lor intr-o structura de tip «strutocamila». Acest lucru nu face decat sa plaseze inspectorii de munca intr-o zona vulnerabila la schimbarile guvernamentale, dat fiind faptul ca vorbim despre un act administrativ in baza caruia va functiona noua structura“, a explicat Dumitru Costin, presedintele Biroului National Sindical (BNS), citat de ZF.ro.

„Astazi (19 ianuarie - n.red.) a avut loc o dezbatere in Comisia de dialog social de la Ministerul Muncii, deci se pare ca guvernul insista sa distruga Inspectia Muncii, refuzand sa modifice ordonanta de urgenta prin care aceasta se desfiinteaza. Este ilegal si nu suntem de acord cu urmarile acestei comasari. Daca nu reusim sa oprim desfiintarea institutiei pe temei de neconstitutionalitate, vom apela si la alte mijloace, la organisme internationale, chiar si la am-basade“, a precizat Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale „Cartel Alfa“, citat de ZF.ro.

Va amintim faptul ca Noua Agentie pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala va fi subordonata Ministerului Muncii si va fi reprezentata in teritoriu de directii judetene de munca si securitate sociala.

sursa: ZF.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Adela Simonescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Socialainspectia munciisecuritate sociala

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Despre Inspectia Muncii si rolul inspectorilor si Noua Agentie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]