Atentie: Pentru o recrutare de succes, evita aceste 10 greseli majore

recrutare si selectierecrutaremanagementul resurselor umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Una dintre intrebarile pe care si le pun angajatorii cand trebuie sa recruteze, indiferent daca o fac cu recrutor intern sau externalizeaza serviciile de recrutare, este: o sa reuseasca sa-mi aduca angajatul potrivit in timpul potrivit si in bugetul alocat?

Evident ca de foarte multe ori procesul de recrutare este un esec chiar datorita angajatorului, care ori nu mai are nevoie de oamenii respectivi, ori brusc realizeaza ca nu mai are buget, ori I s-a impus de la grup sa suspende procesul de recrutare si altele de acest gen.

Dar acum este vorba despre esecuri cauzate de catre recrutor, fie el intern sau extern. Dupa peste 15 ani de recrutare pentru diverse pozitii, de la junior la top si in diverse industrii, as merge pe ideea ca nu exista retete pentru o recrutare perfecta. Dar recunosc, pe de alta parte, ca cele mai mari greseli, care pot fi evitate, se fac la recrutare. Si de cele mai multe ori aceste greseli costa foarte mult business-ul.

Facand o scurta analiza am ajuns la urmatoarea concluzii, si anume ca Recrutorul:
  • Nu este persoana potrivita – nu-I place job-ul, face asta doar pentru bani sau pentru ca nu are alta oportunitate profesionala, nu este suficient pregatit referitor la tehnicile de intervievare, nu are instrumentele necesare procesului de recrutare, nu cunoaste bine compania si business-ul pentru care recruteaza;
     
  • Nu se informeaza suficient in prealabil asupra nevoii pentru pozitia respectiva si asupra cerintelor specifice ale pozitiei de recrutat. Un proces de recrutare corect si eficient porneste de la informatia completa si cat mai detaliata asupra a ceea ce se doreste – pozitia exacta, cui se subordoneaza, structura departamentului, posibilitati de dezvoltare, abilitati si competente necesare sau obligatorii, cerinte specifice, tehnice, program de lucru, flexibilitate calatorii, relatii cu alte departamente, raportare externa, tipul contractului, durata contractului, responsabilitati principale, buget de administrat, oameni in subordine, salariu etc.
     
  • Pretinde ca intelege cerintele, dar nu le intelege, de aici riscul de a livra candidati complet nepotriviti;
     
  • Nu este proactiv, nu se implica, nu respecta termenele de livrare;
     
  • Nu comunica cu beneficiarul serviciilor de recrutare;
     
  • Nu da feedback pe parcursul procesului nici candidatilor, nici beneficiarului serviciilor de recrutare;
     
  • Nu cunoaste piata muncii, are atitudine gresita fata de candidati, nu le da acestora informatii complete si la subiect, nu reuseste sa explice detaliile jobului in fata candidatilor, intarzie la interviuri sau uita de acestea, nu se prezinta profesionist in fata candidatilor etc.
     
  • Intarzie foarte mult procesul de recrutare din motive personale;
     
  • Nu cauta solutii complexe pentru gasirea oamenilor potriviti, apeleaza la resurse invechite;

     
  • Nu reusesc sa depaseasca rutina si sa vada imaginea procesului in ansamblu, se limiteaza si nu vad potentialul candidatilor sau atitudinea, care de multe ori sunt cele mai valoroase.
Cu siguranta mai sunt si altele, le-am mentionat aici pe cele mai importante. Recrutarea este un proces foarte complex si relavant in sfera Resurselor Umane, poate chiar cel mai relevant, asta in cazul in care in mod real se pune accentul pe calitate si valoare adaugata si nu pe cantitate.

Si trebuie sa ne gandim ca intr-adevar oamenii potriviti la locul potrivit la momentul potrivit sunt resursele cele mai de pret intr-o companie, asa cum spunea Henry David Thoreau:  # Nu angaja un om care munceste pentru bani, ci pe unul care munceste de drag. #
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Corina Neagu Consultant HR - Rentrop&Straton


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recrutare si selectierecrutaremanagementul resurselor umane

Data aparitiei: 27 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie: Pentru o recrutare de succes, evita aceste 10 greseli majore Nota: 4.83 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]