Cautam job? Cum trebuie sa fie CV-ul?

cv perfectcv-uri foarte buneselectare candidat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 
Ca la orice inceput de an, multi se gandesc sa-si schimbe locul de munca sau cei care n-au avut un job sa-si caute unul. Primul pas este CV-ul, cartea de vizita a fiecarui viitor angajat.

Vesti bune: nu exista un CV perfect.

Eu nu cred in perfectiune, cred in a fi perfectibil. Deci CV perfect nu exista, exista insa CV-uri foarte bune, in sensul ca sunt bine structurate, cuprind toate datele necesare pentru a-ti oferi informatiile de care ai nevoie pentru selectarea acelui candidat, nu foarte lung, dar suficient de detaliat.

Un CV stufos nu e neaparat si bun
Ei bine, dintre toate detaliile - angajatorii se uita in primul si in primul rand la motivatia candidatului pentru job-ul la care a aplicat,  dupa care ii intereseaza in mod deosebit aspectul general al CV-ului. Un CV care are 5 pagini, dar nu contine nicio informatie relevanta, nu are subliniat obiectivul profesional principal al candidatului, nu este profesionist, prietenos conceput, pierde din start atentia celui care il parcurge.

Un CV de angajare structurat, organizat cronologic, care respecta regulile gramaticale indiferent de limba in care este facut, insotit de o scrisoare de intentie creata special pentru job-ul respectiv, arata interes si capteaza imediat atentia angajatorului. Daca exista si un profil online al candidatului (LinkedIn, de exemplu) si link-ul apare in CV, cu atat mai bine.

Cu sau fara fotografie?
De multe ori cand trimitem un CV ne intrebam daca sa atasam sau nu o fotografie. Nu-i insa musai.  Fotografia este obligatorie atunci cand angajatorul o cere in mod special. Cu siguranta exista pozitii in anumite companii care necesita fotografia anexata CV-ului. Pentru celelalte nu este un „must have”, mai degraba un „nice to have”.

Vazand poza angajatorul se poate simti mai aproape de candidat si acesta poate inspira incredere, comparativ cu alti candidati care nu au poza. Asigura-te, insa, ca poza e actuala si ca nu e facuta in cadrul unui eveniment special sau in vacanta, in ipostaze inedite. Poza trebuie sa arate caracterul profesionist al candidatului, si nu sa fie in detrimentul acestuia”.

Daca poza poate fi sau nu definitorie, scrisoarea de intentie aduce cu siguranta plus-valoare unei candidaturi. Un CV insotit de o scrisoare de intentie special conceputa pentru job-ul respectiv o sa fie intotdeauna mai bine apreciat decat un simplu CV. Pachetul arata interesul candidatului fata de job in sine si faptul ca acesta si-a dat silinta.
Nu ai experienta, dar ai alte calitati!

Tinerii absolventi nu trebuie sa fie ingrijorati daca in CV-ul lor nu exista experienta. Ei pot compensa: Implicarea in diverse proiecte in timpul facultatii, internship-urile, voluntariatul, entuziasmul, flexibilitatea, adaptabilitatea, dorinta de a invata, disponibilitatea, asteptarile realiste vis-a-vis de job sau de partea financiara. Toti trebuie sa incepem de undeva, si multe companii prefera juniori pe care sa-i formeze.

Eu am inceput cu voluntariatul, in timpul liceului. Voluntariatul nu numai ca te expune anumitor situatii reale din viata, dar te invata, iti da mai multa siguranta si stapanire de sine, iti ofera posibilitatea de a lucra in echipa, de a comunica, de a te implica in activitati diverse. In ultima instanta voluntariatul in CV poate arata ca esti flexibil si adaptabil si ca te intereseaza munca. Esenta voluntariatului consta in faptul ca nimeni nu te obliga sa faci nimic, si pentru ca faci din proprie initiativa e cu atat mai bine.

Si nu doar voluntariatul te poate ajuta. Aplicarea pentru un intership iti poate aduce suficienta experienta cat sa te angajezi. Cu siguranta internship-urile aduc valoare adaugata candidatului, pentru ca, la fel ca si voluntariatul, acestea te pot forma din punct de vedere profesional.

De multe ori, internii ajung sa fie angajati in cadrul companiilor respective tocmai pentru ca pe perioada desfasurarii proiectului respectiv s-au dovedit a fi extrem de eficienti si utili organizatiei. Asa ca toata lumea are numai de castigat.
Asa nu!

Dupa ce am aflat ce e bine, sa vedem ce gafe gasim in CV-uri.

De foarte multe ori CV-urile sunt respinse din cauza aspectului, a ideilor puse aiurea, a greselilor gramaticale. Nu sunt bune nici sublinierea obiectivelor personale in detrimentul celor profesionale, prea multe detalii, CV prea lung, dezorganizarea. De aceea atunci cand trimiti un CV, ia-ti timp, documenteaza-te si redacteaza-l in mod responsabil. Sau consult un specialist care te poate ajuta in acest sens.

Cu siguranta nu trimiti un CV pur si simplu pe o adresa de e-mail luata de pe site-ul respectivei companii. Daca iti doresti neaparat sa ajungi intr-o anume companie, incerci intai sa identifici persoana care se ocupa de recrutare si coordonatele acesteia. Pasul urmator este sa-ti construiesti un CV profesionist si atragator, insotit de o scrisoare de intentie in care mentionezi ca urmaresti compania, ca este locul in care ti-ar placea sa lucrezi, ca valorile tale se muleaza perfect pe valorile companiei, si ca, desi stii ca nu exista posturi disponibile, iti trimiti CV-ul pentru ca in eventualitatea in care se iveste o oportunitate care sa-ti corespunda, sa poti fi contactat. Atentie, ceea ce spuneti trebuie sa fie si adevarat!
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Corina Neagu Consultant HR - Rentrop&Straton


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cv perfectcv-uri foarte buneselectare candidat

Data aparitiei: 14 Ianuarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cautam job? Cum trebuie sa fie CV-ul? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Cautam job? Cum trebuie sa fie CV-ul?

Mai multe articole despre cv-uri foarte bune

ARTICOLE SIMILARE

Cautam job? Cum trebuie sa fie CV-ul?

Mai multe articole despre selectare candidat
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]