Consultanta in afaceri | Manager
 

Sporul pentru munca de noapte

Editorial, 07.04.2009 - Gabriela Chirazof

Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. e) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, pentru lucrul in timpul noptii salariatii beneficiaza de 25% din salariul de baza.

Salariatii care desfasoara munca pe timpul noptii (in intervalul 22.00-6.00), dar nu indeplinesc una din cele doua criterii, de a efectua cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru, nu sunt considerati salariati de noapte, ca atare nu se vor bucura de beneficiile legii, respectiv de reducere a programului cu o ora sau de acordarea sporului pentru orele prestate noaptea.

Sporul se acorda numai pentru orele prestate noaptea. Daca, spre exemplu, salariatul munceste intre orele 18.00 si 2.00, atunci va fi platit cu spor de noapte doar pentru orele lucrate in intervalul care se circumscrie notiunii de munca de noapte, respectiv de la 22.00 la 2.00. Pentru orele lucrate intre orele 18.00 si 22.00 salariatului nu i se va acorda acest spor.
___________________________________________________________________
Luati intotdeauna deciziile corecte referitoare la salarizare!Evitati neintelegerile cu angajatii in probleme de legislatia muncii!


Contributii si Impozite
Contributii si Impozite

Vezi detalii

Memorator SSM si PSI
Memorator SSM si PSI

Vezi detalii

Totul despre Pontaj si Programul de Lucru
Totul despre Pontaj si Programul de Lucru

Vezi detalii

___________________________________________________________________

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 07 Aprilie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot
Sporul pentru munca de noapte
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (nr comentarii - 3)


27-Nov-2012

buna ziua doresc sa stiu si eu in luna aprilie am avut 51de ore de noapt si am primit 40ron.lucrez la o institutie de stat ca infirmiera. este posibil ca statul sa plateasca asa putin pe 51ore de noapte?

21-Iun-2012

Píná ín 89-90, s-a lucrat ín ture de 8oretrei schimburi, si ture de 6 orepatru schimburi,procentajul din salariul de bazá este acelasi,25%? Vá multumesc

24-Feb-2012

as dori sa aflu daca eu prestez 4 ore de lucru in intervalul orelor 22-06,fara a depaSI 30 LA SUTA DIN ORE DE LUCRU A UNEI LUNI am dreptul sa beneficiez de spor de noapte?

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Pensie Anticipata Si Salarii CompensatoriiIntrebare: Buna ziua. Sunt nascuta in 1956 si in anul 2013 am fost concediata urmand sa primesc 36 de luni un salariu compensatoriu ( din acest salar mi se retine banii pentru impozit, pentru pensie si sanatate. In anul 2014, din luna iunie as putea sa ma pensionez anticipat. Daca imi depun dosarul de pensie, se poate sa primesc in paralel si pensia si salariul lunar obtinut in urma concedierii?
 

Raspuns: Daca salariul compensator este sustinut de angajator si nu de ajomf intr-adevar nu este o problema l... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"