Tocatorul uman de hartii! Angajator amendat cu 20.000 de lei pentru incalcarea demnitatii umane a unei angajate!

incalcarea dreptului la demnitatetocatorul umanlitigii de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu se intampla des, insa apar situatii in care un angajat sa fie demis, sa conteste decizia angajatorului, sa castige in instanta si apoi sa trebuiasca sa i se reacorde un loc in companie.

Situatia tocatorului uman de hartii a fost adus in atentie tuturor HR-istilor acum ceva timp. Era vorba despre o fosta angajata care a povestit pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca a primit ca unica sarcina de serviciu sa rupa hartii cu mainile, fara foarfeca sau alt instrument ajutator, dupa ce a contestat in instanta propria demitere.

Cu alte cuvinte, a fost data afara din firma, a atacat in instanta demiterea, judecatorii i-au dat dreptate si angajatorii au fost obligati sa o reprimeasca la munca.

In momentul in care angajata a fost reangajata, compania a decis sa inceapa un nou "business" - transformarea documentelor confidentiale in confetti pentru Mardi-Gras si pentru Carnavalul de la Rio - "varianta fun", asa cum a fost denumita in sedinta conducerii firmei.

Acest post urma sa fie ocupat de fosta secretara.


"Distrugerea documentelor se face intotdeauna manual in situatia inscrisurilor care, din cauza dimensiunilor, nu pot fi distruse mecanic, pentru a ne asigura ca nu exista documente care sunt aruncate la gunoi fara sa fi fost inainte distruse", spune Roger Coat, administratorul companiei Assystem Romania, declaratie facuta pentru HotNews.ro.

"Assystem Romania a facut dovada indeplinirii obligatiilor dispuse prin hotararea noastra, adica dovada platii si publicarea unui rezumat al CNCD in Curierul national din 17 decembrie 2014".

"Salut faptul ca au admis ca au gresit, ca asta dovedeste plata amenzii, si sper sa invete din acest caz, atat Assystem, cat si orice angajator care a putut sa incalce demnitatea umana", a declarat Csaba Asztalos pentru HotNews.ro. Acesta a spus ca CNCD a aplicat amenzi "constant si consistent, dupa acest precedent". 

Compania Assustem Romania a platit amenda de 20.000 de lei, aplicata de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Magistratii au respins cererea companiei ca decizia CNCD sa fie anulata. Fostei angajate i-au fost platite cheltuielile de judecata, de 3000 de lei!

Decizia a fost luata pe data de 4 decembrie 2013, in unanimitate, ca "obligarea unei persoane sa distruga manual documente considerate a fi secrete, ca efect al unui proces castigat de persoana in cauza impotriva firmei angajatoare reprezinta discriminare, hartuire si incalca dreptul la demnitate".


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incalcarea dreptului la demnitatetocatorul umanlitigii de munca

Data aparitiei: 19 Decembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tocatorul uman de hartii! Angajator amendat cu 20.000 de lei pentru incalcarea demnitatii umane a unei angajate! Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]