Anunt important: Guvernul desfiinteaza Inspectia Muncii! O noua agentie va prelua atributiile sale

inspectia muncii se desfiinteazadesfiintare inspectia munciiinspectia muncii activitati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala vor fi desfiintate si ulterior va avea loc o comasare din care va rezulta o noua agentie: Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala.

Aceasta noua agentie se va afla in Subordinea Ministerului Muncii, conform deciziei Guvernului.

In consecinta, in subordinea noii agentii se vor realiza directii judetete de munca si securitate sociala la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti.

Noua agentie va fi condusa de un secretar de stat numit de premier la propunerea ministrului Muncii. Noua agentie va prelua personalul celor doua structuri desfiintate, insa cu incadrarea in numarul maxim de posturi.

Conform recentelor dispozitii, Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala se va substitui in toate drepturile si obligatiile decurgand din acte normative, contracte, conventii, intelegeri, protocoale, memorandumuri si acorduri in care Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala sunt parti, inclusiv in litigiile aferente activitatilor acestora.

Aceleasi reguli stabilesc ca organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, precum si atributiile specifice se aproba prin hotarare a Guvernului.

Totodata, Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii si OUG nr. 113/2011 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala se abroga la data intrarii in vigoare a hotararii pe care Guvernul urmeaza sa o emita


Mai mult, Guvernul a decis infiintarea Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, cu preluarea activitatii aferente de la Ministerul Muncii. Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati va fi condusa tot de un secretar de stat.

Conform legislatiei in vigoare, Inspectia Muncii era organul care se ocupa in mod exclusiv de controalele referitoare la legislatia muncii, prin inspectoratele teritoriale, dar si de respectarea securitatii si sanatatii in munca.
 
Extras din Regulamentul de Organizare si Functionare al Inspectiei Muncii

Art. 1. (1) Inspectia Muncii exercita controlul aplicarii unitare a dispozitiilor legale in domeniile sale de competenta in unitatile din sectorul public, mixt, privat precum si la alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege

(2) Inspectia Muncii are ca principal scop urmarirea indeplinirii obligatiilor legale de catre angajatorii prevazuti la alin.(1), in domeniul relatiilor de munca, precum si a celor referitoare la conditiile de munca, apararea vietii, integritatii corporale si sanatatii salariatilor si a altor participanti la procesul de munca, in desfasurarea activitatii.

Art. 2. Atributiile generale si specifice din domeniile de competenta ale Inspectiei Muncii sunt stabilite prin Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, si prin Regulamentul de organizare si functionare a Inspectiei Muncii, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1377/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.


Activitatea Inspectiei Muncii se exercita, in teritoriu, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca organizate in fiecare judet si in municipiul Bucuresti.

  Nu uitati faptul ca inspectia Muncii este organismul central de specialitate care realizeaza coordonarea ITM-urilor si asigura sistemul de reglementari, instructiuni de lucru, strategiile de control la nivel national, realizand totodata si controlul calitatii inspectiei muncii.

 ITM este organismul de specialitate al IM care are competenta teritoriala la nivelul fiecarui judet in care este organizat, respectiv la nivelul Municipiului Bucuresti.

Potrivit organizarii ITM, domeniile de interes ale inspectoratelor de munca se centreaza, in special pe doua directii:

- relatiile de munca, vizeaza respectarea legalitatii la incheierea, executarea, modificarea, incetarea contractelor individuale de munca sau a raporturilor juridice stabilite cu lucratorii zilieri, precum si aspecte conexe;     
- sanatatea si securitatea in munca si supravegherea pietei, vizeaza protectia sanatatii angajatilor si desfasurarea activitatii in conditii ce nu pun in pericol viata si integritatea lucratorilor.


Relatiile de munca

Relatiile de munca organizate in cadrul ITM cuprind urmatoarele activitati:

- activitatea de evidenta a muncii;
- activitatea de control a relatiilor de munca;
- activitatea de inregistrare a contractelor colective de munca si conciliere si arbitraj al conflictelor de interese.

Sanatatea si securitatea in munca

Activitatea ITM in domeniul sanatatii si securitatii in munca se realizeaza in principal prin serviciul de control organizat la nivelul fiecarui inspectorat teritorial, precum si la nivelul IM prin serviciul de control al calitatii inspectiei.

Controlul Inspectiei Muncii presupune, de regula, prezenta la locurile de munca organizate de angajator a unei echipe de control, identificate cu legitimatie si insigna.


Jumatate de milion de euro amenzi pentru angajatori! Ce au descoperit inspectorii in cateva zile de controale?

Inspectia Muncii a dat amenzi totale de 2.533.500 de lei, adica 571.896 de euro in perioada 24-28 noiembrie 2014.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia muncii se desfiinteazadesfiintare inspectia munciiinspectia muncii activitati

Data aparitiei: 18 Decembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Anunt important: Guvernul desfiinteaza Inspectia Muncii! O noua agentie va prelua atributiile sale Nota: 3.92 din 5 - 33 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]