Modificari importante la sistemul unitar de pensii publice

pensiipensii 2014modificari pensiisistem pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 263/2010 a introdus sistemul unitar de pensii publice. In continuare va prezentam principalele modificari la sistemul public de pensii aduse de acest act normativ.

Au fost infintate casele de pensii sectoriale care functioneaza in subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii;

S-a introdus obligativitatea participarii la sistemul public pentru:

- cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale

- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, sau au contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil

Optional, pe baza unui contract de asigurare, pot participa la sistem si personalul clerical sau cel asimilat al cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public.

A crescut varsta standard de pensionare a femeilor (63 de ani) si egalizarea stagiului complet de cotizare (35 de ani) pentru barbati si femei, gradual pana in anul 2015 la barbati si 2030, la femei, cu exceptia cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special din domeniul Apararii Nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

A crescut varsta standard de pensionare pentru barbati si femei la 60 de ani (de la 55 de ani), a stagiului minim de cotizare in specialitate la 20 de ani (de la 15 ani) precum si a stagiului complet de cotizare la 30 de ani (de la 25 de ani) pentru barbati si femei, gradual pana in anul 2030 in cazul cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special din domeniul Apararii Nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.


Stagiul minim necesar suplimentar pentru obtinerea pensiei anticipate a fost redus de la 10 ani la 8 ani.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limitsade varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. Prin acesta prevedere se mareste considerabil penalizarea, care anterior era cuprinsa intre 0,05 pe luna (pentru vechime suplimentara cuprinsa intre 9 si 10 ani si 0,5 pe lun􀄃 pentru vechime suplimentara sub 1 an.

Stagiul potential nu se mai acorda pentru calculul pensiei de invaliditate gradul III. In acest caz stagiul potential se acorda numai la handicapati sau nevazatori.

A fost eliminata prevederea prin care „beneficiau de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar”; prevederea ramane valabila numai pentru persoanele cu handicap grav si accentuat, precum si pentru nevazatori.


Revizuirea medicala periodica se face la intervale cuprinse intre 1 an si 3 ani, fata de 6-12 luni in legea anterioara.

Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor pentru invalidul de gradul I reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie si se suporta de la bugetul de stat.

Punctajul care se acorda pentru stagiul potential a fost redus astfel: la 0,70 pentru gradul I de invaliditate (vechi 0,75), 0,55 pentru gradul II de invaliditate (vechi 0,60) si 0,35 (vechi 0,40) pentru gradul III.

La stabilirea initiala a pensiei, asupra punctajului mediu anual se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat in anul precedent si valoarea punctului de pensie in vigoare la acea data.

Pentru asiguratii care au realizat stagiul minim de cotizare si care contribuie dupa implinirea varstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5% (in legea veche 0,3% pe luna). Majorarea punctajului nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala.

Se infiinteaza Comisia Centrala de Contestatii cu atributii privind analizarea contestatiilor referitoare la deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale.

Pentru persoanele pensionate anterior lunii noiembrie 2009 avand vechimi in grupa I sau II, punctajele anuale realizate in aceste perioade se majoreaza cu 50%, respectiv 25%.

Cuantumul pensiei de de invaliditate a carei cauza o constituie accidentul de munca sau boala profesionala se suporta din sumele cu destinatia asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale din bugetul asigurarilor sociale de stat. Aceste prevederi se aplica si in cazul pensiei de urmas daca decesul sustinatorului s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala, precum si pentru pensiile deja stabilite.


Sursa: Ghid Pensii



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiipensii 2014modificari pensiisistem pensii

Data aparitiei: 21 Noiembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificari importante la sistemul unitar de pensii publice Nota: 4.05 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]