Reprezentativitatea sindicatului prin forte proprii

contract colectiv de muncasindicatcontracte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 17.02.2009 - Gabriela Chirazof

Sunt presedintele unui sindicat infiintat la nivelul unei societati si interesul membrilor pe care ii reprezint este ca sindicatul sa participe la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Pana anul trecut negocierea s-a desfasurat cu reprezentantii salariatilor. Aproape toti salariatii unitatii sunt membri in sindicat. Nu suntem afiliati la alta structura sindicala, de aceea va intreb cum poate negocia in acest an sindicatul contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

Raspuns: Pentru a fi partener in negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate trebuie sa indepliniti una dintre urmatoarele conditii: sa vi se fi constatat reprezentativitatea la nivel de unitate printr-o hotarare judecatoreasca ori sa fiti afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa.

Pentru ca nu sunteti afiliat la nici o structura sindicala, se exclude a doua varianta, drept urmare, trebuie sa va adresati instantei pentru a va obtine prin forte proprii reprezentativitatea.

Astfel, indeplinirea conditiilor de reprezentativitate a organizatiilor sindicale la nivel de unitate se constata, la cererea acestora, de catre judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii. Hotararea este supusa numai recursului.

Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, republicata, la negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:


- au statut legal de organizatie sindicala;
- numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii.

Deci, conditia esentiala pentru a putea face demersurile necesare in instanta pentru dobandirea reprezentativitatii la nivel de unitate este ca membrii sindicatului sa reprezinte cel putin o treime din numarul total de salariati ai unitatii la nivelul careia sindicatul doreste sa isi dobandeasca reprezentativitatea.

Astfel, veti depune la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii o cerere privind constatarea reprezentativitatii sindicatului intemeiata pe dispozitiile art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, republicata, insotita de cateva documente.

In primul rand trebuie sa solicitati conducerii societatii la nivelul careia v-ati infiintat ca sindicat sa va ateste numarul total de salariati ai societatii printr-o adresa pe care o veti atasa in original la cererea in instanta. Atentie, din adresa trebuie sa reiasa si sediul companiei, deoarece are competenta de a solutiona astfel de cereri doar judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii.

Alaturi de acest document veti atasa la cerere copie dupa sentinta civila de infiintare a sindicatului si adresa care emana de la sindicat privind numarul membrilor de sindicat la nivelul unitatii respective insotita de lista membrilor acestuia.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncasindicatcontracte

Data aparitiei: 17 Februarie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reprezentativitatea sindicatului prin forte proprii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]