Tot ce trebuie sa stii despre calculul pensiilor. Caz practic

pensiipensie 2014cum sa te pensionezicum se calculeaza pensiile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

La determinarea cuantumului pensiei fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.

Incepand cu anul 2013, castigul salarial mediu brut realizat este cel definitiv, cunoscut in anul precedent celui in care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.

Indicele de corectie se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie. In anul 2014 indicele de corectie este de 1,07 (art. 19 din Legea nr. 340/2014).

Punctajul mediu anual rezultat in urma aplicarii indicelui de corectie reprezinta punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizeaza la determinarea cuantumului pensiei.

Pentru anul 2014, valoarea punctului de pensie este reglementat prin Legea nr. 340/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat si este egal cu de 790,7 lei (art. 18 din Legea nr. 340/2013).

Exemplul 1
Un barbat nascut in anul 1954 cu stagiu de cotizare de 33 ani si 6 luni ce nu mai lucreaza de 2 ani. Un contract de munca cu timp partial de 2 ore pe zi in urmatorul an si jumatate ii asigura completarea stagiului minim de cotizare in vederea pensionarii anticipate? Sau are nevoie de contract de munca de 8 ore/zi sau de incheierea unui contract de asigurare cu Casa de pensii?

Solutie:
Conditiile in care o persoana poate beneficia de pensie anticipata sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prvind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
- realizarea unui stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de aceasta lege.

Conditiile in care o persoana poate beneficia de pensie anticipata partial sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prvind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
- realizarea stagiului complet de cotizare sau depasirea acestui stagiu cu pana la 8 ani.

Astfel, pentru a beneficia de pensie anticipata, este necesar un stagiu de cotizare de 43 de ani iar pentru pensie anticipata partial, un stagiu de cotizare cuprins intre 35 si 43 de ani.

Pentru persoanele de sex masculin nascute in anul 1954, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar varsta standard de pensionare de 65 de ani. Atat pentru pensia anticipata cat si pentru pensia anticipata partial este necesar sa fie indeplinita si conditia varstei care, in cazul unei persoane de sex masculin nascuta in 1954, este de60 de ani (5 ani inaintea varstei standard de pensionare).

Dosarul de pensionare poate fi depus cel mai devreme in ziua in care salariatul implineste varsta de 60 de ani.

Potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Asadar, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.

Totodata, Codul muncii, statueaza in cadrul art. 106 faptul ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

In lumina acestor prevederi legale rezulta ca, in ceea ce priveste vechimea in munca leguitorul nu a distins intre contractul individual de munca cu norma intreaga si cel cu timp partial, subliniind chiar faptul ca salariatul incadrat cu fractiune de norma se bucura de aceleasi drepturi ca si salariatul incadrat cu norma intreaga. Doar drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.

Vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract individual de munca cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga.


Sursa: Cum sa te pensionezi in 2014

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiipensie 2014cum sa te pensionezicum se calculeaza pensiile

Data aparitiei: 28 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tot ce trebuie sa stii despre calculul pensiilor. Caz practic Nota: 3.43 din 5 - 14 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]