Cum se produce mobbing-ul si care sunt semnele prin care il putem recunoaste?

Hartuirea psihologicamobbingCe este mobbing-ulmobbing la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dupa cum bine stim, hartuirea psihologica sistematica a angajatilor la locul de munca, supranumita si mobbing, ramane unul cele mai discutate fenomene in domeniul HR. Inca exista situatii in care fenomenul determina numerosi angajati sa isi paraseasca locurile de munca, sa isi schimbe profesia sau sa accepte conditii injositoare de munca.

Dar cum apare acest fenomen?

De regula, mobbing-ul apare in urma unui conflict. Se prea poate sa fie un conflict intre superior si angajat. Se poate sa discutam despre situatia in care:

- superiorul doreste sa determine un angajat sa isi dea demisia
- superiorul doreste sa slabeasca increderea in sine a angajatului pentru ca acesta sa nu solicite o marire de salariu, o promovare promisa si pe care superiorul nu are de gand sa o respecte
- superiorul doreste sa isi afirme autoritatea fata de ceilalti angajati si mai ales fata de nou-venitii in departament.

Foarte des, angajatii mai slabi vor fi, concret, linsati emotional, pusi la pamant de superiorii lor. Nu discutam despre o situatie pe care sa o intalnim foarte rar, din pacate. Dimpotriva, discutam despre o problema pe care managerii trebuie sa o adreseze cu determinare si fara ezitare.

Chiar daca situatiile din firma sunt de natura a genera tensiuni (cum este cazul restructurarilor sau luptei pentru resurse etc.). Mobbing-ul este o escaladare a unui conflict intre una si mai multe persoane in care cel „slab“ este practic linsat emotional de colegii de munca.

Sub ce forme se ascunde mobbing-ul?

Semnele acestui fenomen pot imbraca diferite forme cum ar fi atacul la persoana, cuvinte jignitoare adresate direct sau in soapta sub forma unor barfe repetate cu alti colegi, comunicare defectuoasa sau trunchiata, ridiculizare in public sau criticare periodica a unor comportamente, fel de a fi etc.

Efectele mobbing-ului asupra angajatilor-victima

De cele mai multe ori insa, semnele sunt clare la victima: stari de anxietate ce pot duce la depresii, tendinta de izolare sau dorinta de a scapa din aceasta situatie, finalizata in cele din urma prin demisie si renuntarea la lupta inegala.

De foarte multe ori, angajatul in cauza va accepta conditii incorecte de lucru, scaderea salariului cu pastrarea sarcinilor de lucru sau chiar cu o crestere a volumului de munca. Angajatii atacati emotional au un nivel scazut de incredere in propriile forte, competente, abilitati si valente.

Sanctionarea mobbing-ului in Romania
In legislatia din Romania nu sunt prevazute amendamente speciale care sa sanctioneze expres mobbing-ul insa exista o serie de legi ale caror prevederi pot fi utilizate pentru sanctionarea mobbingului ca o forma de discriminare sau a incalcarii egalitatii de sanse (O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati).

Incepand cu anul 2007, angajatii pot sa solicite si daune morale in litigiile de munca in baza prevederilor art. 253 din Codul muncii.

Factorii identificati ca avand incidenta sporita in aparitia fenomenului de mobbing au fost grupati in patru categorii:

a. individuali – care tin de tipologia participantilor la mobbing (felul de a fi al victimei sau al agresorilor, modul de relationare si comunicare etc.);

b. situationali (anumite probleme sau conflicte aparute la locul de munca, interese divergente legate de subiecte punctuale sau generice – dorinta unui sef nou de a aduce pe altcineva in echipa etc.);

c. organizationali (care tin de mediul de lucru: concedieri sau legate de acordarea primelor si bonusurilor, hiper-competitivitate etc.);

d. legati de societate (mediul social in care se petrece, dar si mediul din care provin protagonistii, situatia economica, apartenenta la anumite categorii sociale sau minoritati etc.).



Sursa: Ghidul Managerul HR



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Hartuirea psihologicamobbingCe este mobbing-ulmobbing la locul de munca

Data aparitiei: 23 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum se produce mobbing-ul si care sunt semnele prin care il putem recunoaste? Nota: 4.44 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]