Obligatii la reinfiintarea posturilor desfiintate

concediereconcediere colectivalegislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 26.01.2009 - Gabriela Chirazof

Cand vorbim de reiinfiintarea unor posturi desfiintate si de obligatia angajatorului de reangajare pe aceleasi posturi a salariatilor in cauza ne referim la concediere colectiva.

In fapt, daca s-a dispus concedierea unor salariati intr-un numar care definesc notiunea de concediere colectiva, angajatorul trebuie sa retina dispozitiile art. 72 alin. (1) din Codul muncii. Acestea prevad ca angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.

Daca in aceasta perioada angajatorul dispune reluarea activitatilor a caror incetare a condus la concedieri colective, acesta are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens la domiciliul declarat de salariati in cuprinsul contractului individual de munca si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.

Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul de 10 zile lucratoare sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.



Incadrarea unei alte persoane pe postul uneia concediate colectiv inainte ca aceasta din urma sa isi manifeste optiunea este lovita de nulitate.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede o noua obligatie in sarcina angajatorilor, de aceasta data in relatia cu organizatiile sindicale, obligatii care trebuie indeplinite la momentul extinderii sau reluarii activitatii intr-un termen de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractelor individuale de munca pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.

Astfel, potrivit art. 82 alin. (1) din CCMUN pe anii 2007-2010, “unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului individual de munca pentru motivele ce nu tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostiinteze in scris despre aceasta organizatiile sindicale si sa faca publica masura.”

CONCEDIEREA perfect legala exista!
ü  Scapati de grija litigiilor de munca
ü  Aflati cum sa aparati interesele firmei si cum sa evitati greseli costisitoare
ü  Protejati-va impotriva abuzurilor salariatilor ce au in Codul muncii si in Contractul colectiv de munca doi aliati extrem de puternici
ü  Asigurati-va ca procedati intotdeauna 100% corect atunci cand trebuie sa concediati un angajat
Pentru detalii, click aici.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereconcediere colectivalegislatia muncii

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obligatii la reinfiintarea posturilor desfiintate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]