Indemnizatia de somaj pentru absolventii de invatamant

somajAJOFMsalariu minimindemnizatie de somaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 21.01.2009 - Gabriela Chirazof

Persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sunt beneficiarii prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu completarile si modificarile ulterioare.

Aceste persoane sunt asimilate somerilor daca:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj acesti absolventi trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- sa fie inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul;


- sa nu realizeze venituri sau sa realizeze venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
- sa nu indeplineasca conditiile de pensionare.

Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor la cerere, dupa caz, de la data expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la lit. a) sau absolvirii, pentru cazurile prevazute la lit. b) daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.

Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alineatul precedent, indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

Termenul de maximum 12 luni este termen de decadere din drepturi, asa incat, pentru a beneficia de indemnizatie, cererea trebuie facuta in acest termen.

Indemnizatia de somaj se acorda acestor persoane pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia.

Indemnizatia de somaj se acorda acestor personae asimilate somerilor o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Incepand cu 1 ianuarie 2009 salariul minim brut pe tara a fost stabilit la 600 lei, conform H.G. nr. 1051/10.09.2008.

Drept urmare, indemnizatia de somaj pentru persoanele care dupa absolvirea unei institutii de invatamant nu au putut ocupa un loc de munca este la aceasta ora de 300 lei.


« Aveti, pe loc, solutii 100% corecte pentru orice problema legata de CONCEDIERE (comentariile, recomandarile si sfaturile va sunt oferite de catre specialisti cu experienta in dreptul muncii si de catre experti in litigii de munca ).

« Aflati cum puteti evita o decizie judecatoreasca de reangajare a celui pe care l-ati concediat pe buna dreptate (pentru ca nu si-a facut treaba sau poate chiar pentru ca v-a furat).

« Descoperiti „chichitele” legislative pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a va asigura ca nu veti fi tarat intr-un proces lung si costisitor de catre un fost angajat concediat nelegal.

« Aflati in exclusivitate, direct de la sursa, ce aveti de facut pentru a evita litigiile de munca.

Pentru detalii, click aici.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somajAJOFMsalariu minimindemnizatie de somaj

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatia de somaj pentru absolventii de invatamant Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]