Se mentine cumulul pensiei cu salariul

curtea constitutionalapensiecumulul pensiei cu salariul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 16.01.2009 - Gabriela Chirazof

Pana la aparitia O.U.G. nr. 230/2008, pensionarii pentru limita de varsta puteau cumula pensia cu salariul obtinut ca angajat la stat in temeiul dispozitiilor art. 94 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele prevazute la art. 66 lit. a) si b);
b) nevazatorii;
c) pensionarii pentru limita de varsta.
d) pensionarii de invaliditate de gradul III.

Controversata O.U.G. nr. 230/2008 emisa de actualul guvern, act normativ care interzice cumulul pensiei pentru limita de varsta cu salariul de la stat, a facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate formulate de catre Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Curtea Constitutionala a decis in sedinta din 15 ianuarie ca O.U.G. nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, al pensiilor de stat si al celor de serviciu incalca dispozitiile Constitutiei Romaniei.



Potrivit comunicatului Curtii Constitutionale, "Curtea a admis exceptia, constatand ca Ordonanta de urgenta a Guvernului este neconstitutionala deoarece, intrucat afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, privind dreptul la munca si dreptul la pensie, contravine art.115 alin. (6) din Legea fundamentala”.

Conform O.U.G nr. 230/2008, una dintre modificarile incluse in act viza introducerea art. 94 alin. (3) in Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu urmatorul continut:

„Pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective, cu exceptia celor obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala. In perioada incadrarii pe functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, plata pensiei pentru limita de varsta se suspenda."
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
curtea constitutionalapensiecumulul pensiei cu salariul

Data aparitiei: 16 Ianuarie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se mentine cumulul pensiei cu salariul Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]