Specialistii raspund: Pot da angajatului meu un salariu mai mic decat minimul pe economie?

salariusalariu minim pe economiesalariu minim economiesalariu mai mic decat minimul pe economiesalarizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Am un muncitor care lucreaza in acord, la norma, la care salariul de baza este salariul minim de 900 lei fara sa mai aiba alt adaos pentru performantele realizate. Practic el trebuie sa-si scoata in 8 ore echivalentul salariului minim pentru cele 8 ore. In cazul in care el nu reuseste sa realizeze norma cum trebuie sa-l platesc? Il platesc la cat a realizat, adica cu un salariu mai mic decat salariul minim garantat sau sunt obligata sa-l platesc la salariul minim indiferent daca el realizeaza sau nu acest salariu?"

Iata intrebarile adresate nu rar, din pacate, de catre angajatori de pretutindeni. Putem da salarii mai mici decat minimul pe economie?

Un raspuns lamuritor oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro:

Asa cum se prevede foarte clar in Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Asa cum bine stim, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.

Nu neglijam faptul ca angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Astfel, in contractul individual de munca se va stabili un salariu de baza, salariu care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. In cazul in care salariul este stabilit "in acord" angajatului i se stabileste un salariu de baza si un adaos in functie de performantele realizate. De exemplu, unui vanzator de masini i se poate stabili un salariu de baza fix si un adaos la salariu de baza in functie de numarul de masini vandute.

Pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul de 900 lei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Angajatorul este OBLIGAT sa GARANTEZE in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.






de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariusalariu minim pe economiesalariu minim economiesalariu mai mic decat minimul pe economiesalarizare

Data aparitiei: 10 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Specialistii raspund: Pot da angajatului meu un salariu mai mic decat minimul pe economie? Nota: 4.19 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]