Contraventii in dreptul muncii: Cum se aplica in timp actul normativ care sanctioneaza?

dreptul munciicontraventii dreptul munciicum se aplica sanctiunile itmsanctiuni itm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



    In privinta aplicarii in timp a dispozitiilor normative care stabilesc si sanctioneaza contraventii, Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 prevede trei situatii speciale, pe care le vom analiza in cele ce urmeaza:
    

Regula nr. 1: Daca printr-un act normativ ulterior, fapta nu mai este considerata contraventie, ea nu se mai sanctioneaza, chiar daca a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ.


    Prin Decizia nr. 228/2007, Curtea Constitutionala a declarat aceasta prevedere ca fiind neconstitutionala, in masura in care prin sintagma „nu se mai sanctioneaza“ se intelege doar aplicarea sanctiunii contraventionale, nu si executarea acesteia.

    Pe cale de consecinta, in interpretarea Curtii Constitutionale, rezulta urmatoarele: daca printr-un act normativ ulterior o fapta nu mai este considerata a fi contraventie, aceasta nu se mai sanctioneaza, respectiv sanctiunea contraventionala aplicata nu se mai executa, in conditiile in care fapta a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ.


Exemplu
Organul de control din cadrul Inspectoratului teritorial de munca constata ca un angajator a savarsit o fapta sanctionata contraventional la momentul comiterii acesteia, care insa nu mai este considerata contraventie in baza actului normativ in vigoare la momentul efectuarii actului de control.

    Desi termenul de prescriptie al raspunderii contraventionale nu a expirat, inspectorul de munca nu poate sanctiona contraventional fapta respectiva, avand in vedere faptul ca actul normativ ulterior a scos fapta respectiva din sfera raspunderii contraventionale.


Regula nr. 2: Daca sanctiunea prevazuta in noul act normativ este mai usoara se va aplica aceasta.

    Exemplu
Organul de control din cadrul Inspectoratului teritorial de munca constata ca un angajator a savarsit o fapta sanctionata contraventional la momentul comiterii acesteia cu amenda.

    La momentul efectuarii controlului, in urma modificarii actului normativ, fapta respectiva poate fi sanctionata numai cu avertisment. In aceste conditii, inspectorul de munca va putea aplica pentru savarsirea faptei respective numai sanctiunea contraventionala a avertismentului.


Regula nr. 3: In cazul in care noul act normativ prevede o sanctiune mai grava, contraventia savarsita anterior va fi sanctionata conform dispozitiilor actului normativ in vigoare la data savarsirii acesteia.


Exemplu
Organul de control din cadrul Inspectoratului teritorial de munca constata ca un angajator a savarsit o fapta sanctionata contraventional la momentul comiterii acesteia cu avertisment.

    La momentul efectuarii actiunii de controlul, in urma modificarii actului normativ, fapta respectiva este sanctionata cu amenda. In aceste conditii, inspectorul de munca va putea aplica pentru savarsirea faptei respective numai sanctiunea contraventionala a avertismentului, sanctiune in vigoare la data savarsirii acesteia.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dreptul munciicontraventii dreptul munciicum se aplica sanctiunile itmsanctiuni itm

Data aparitiei: 13 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contraventii in dreptul muncii: Cum se aplica in timp actul normativ care sanctioneaza? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]