Precizari facute de Ministerul Muncii privind acordare indemnizatie crestere copil 2009 (modificare Legea mamelor)

indemnizatie crestere copilindemnizatie crestere copil 2009legea mamelorministerul munciiindemnizatia de crestere a copiluluiOUG 148
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari facute de Ministerul Muncii privind acordare indemnizatie crestere copil 2009 (modificare Legea mamelor)

OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului a fost modificata in sensul ca:
- incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, potrivit Legii nr.257/2008.
- NIVELUL MINIM al indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 LEI, iar NIVELUL MAXIM se stabileste la 4.000 LEI, potrivit OUG nr.226/2008.
Prin urmare, pentru calcul indemnizatie crestere copil se va aplica procentul de 85%, insa daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei se va acorda suma de 600 lei, iar daca din calcul rezulta o suma mai mare de 4.000 lei se va acorda suma de 4.000 lei.
 
In aplicarea acestor noi prevederi, Normele metodologice de aplicare a OUG nr.148/2005 aprobate prin HG nr.1025/2006, au fost modificate si completate prin HG nr.1682/2008.
 
Pe langa persoanele care nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2009, beneficiaza de indemnizatie crestere copil in cuantum de 85% si persoanele aflate in una din urmatoarele situatii:
a) in plata indemnizatie crestere copil;


b) in plata indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil in situatia in care acesta a fost nascut pana la implinirea de catre primul copil a varstei de 2 (3) ani;
c) in plata stimulent lunar;
d) in concediu de maternitate si in plata indemnizatiei aferente;
e) ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatie crestere copil sau de stimulent lunar si nu au solicitat acest drept;
f) cererile pentru acordare indemnizatie crestere copil nu au fost solutionate pana la data de 31 decembrie 2008 inclusiv.
 
In situatia in care indemnizatia pentru cresterea copilului se solicita PENTRU PRIMA DATA, este necesar sa fie completata o CERERE (descarcati documentul). Cererea se depune la primaria de domiciliu. La cerere se ataseaza documente doveditoare (click aici)
 
In situatia in care persoana:
1. ESTE IN PLATA INDEMNIZATIE crestere copil, persoana beneficiara transmite la agentia pentru prestatii sociale in a carei raza teritoriala are domiciliul o cerere scrisa care sa contina in mod obligatoriu: numele si prenumele, codul numeric personal, adresa, atat a persoanei beneficiare, cat si a copilului pentru care se primeste indemnizatia, insotita de documentele doveditoare privind veniturile realizate.
2. ESTE IN PLATA STIMULENTULUI LUNAR si doreste sa benefieze de concediu pentru cresterea copilului si indemnizatie crestere copil, cererea se completeaza potrivit modelului tipizat aprobat prin normele metodologice insotita de documentele doveditoare privind veniturile realizate.
 
Aceste documente pot fi depuse la sediul agentiilor pentru prestatii sociale sau tranmise prin posta cu confirmare de primire, pana la data de 30 iunie 2009.
 
Pentru mai multe detalii si pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati directiile de munca si incluziune sociala sau agentiile pentru prestatii sociale in a caror raza teritoriala locuiti.
 
Va precizam ca pentru PLATA indemnizatie crestere copil se poate opta intre mandat postal la domiciliu sau cont personal ori de card deschis la o unitate bancara.  Daca se opteaza pentru cont de card, in cerere se bifeaza aceasta varianta de plata si se va atasa si copia dupa extrasul de cont de la deschiderea acestuia.
 
Precizam ca, in situatia in care se solicita pentru prima data indemnizatie crestere copil, acordarea acesteia se realizeaza astfel:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).

Sursa: Ministerul Muncii
Pentru mai multe detalii despre indemnizatie crestere copil 2009 , concedii si contributii click aici

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie crestere copilindemnizatie crestere copil 2009legea mamelorministerul munciiindemnizatia de crestere a copiluluiOUG 148

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Precizari facute de Ministerul Muncii privind acordare indemnizatie crestere copil 2009 (modificare Legea mamelor) Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]