Ghid Complet: Prescriptia aplicarii amenzii contraventionale

amenzi contraventionaleamenda contraventionalacontrol itmcontraventie dreptul munciiprescriptia aplicarii amenzii contraventionale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


O fapta ilicita savarsita la un anumit moment poate fi sanctionata cu amenda contraventionala intr-un anumit interval de timp calculat de la savarsirea acesteia, denumit termen de prescriptie.

Avand in vedere rolul preventiv al sanctiunilor contraventionale, posibilitatea sanctionarii unei fapte ilicite indiferent de intervalul de timp curs de la savarsirea acesteia nu ar fi avut nicio justificare de ordin obiectiv. In aceste conditii, prescriptia aplicarii sanctiunii disciplinare reprezinta un caz de neaplicare a raspunderii contraventionale dupa implinirea termenului de prescriptie legal.

Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 prevede urmatoarele reguli in privinta stabilirii prescriptiei aplicarii amenzii contraventionale, precum si a momentelor alternative de la care incepe sa curga termenul de prescriptie, in functie de specificul faptei ilicite savarsite.

•    Regula nr. 1:
Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.


    In aceste conditii, pentru intocmirea in conditii de legalitate a procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, inspectorul de munca trebuie sa inscrie in cuprinsul acestui document urmatoarele momente:
    - data intocmirii procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei;
    - data savarsirii contraventiei, care rezulta din documentele ori imprejurarile analizate.

    Exemplu
Inspectorul de munca identifica in luna septembrie 2012 la nivelul unui agent economic faptul ca, acesta a incetat desfasurarea activitatii in calitate de agent de munca temporara in luna ianuarie 2012 insa nu si-a depus autorizatia de functionare la directia de munca in termen de 15 zile de la acest moment, in conformitate cu dispozitiile H.G. nr.  1256/2011 privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.

Contraventia s-a consumat la momentul expirarii celor 15 zile in care agentul economic avea obligatia depunerii autorizatiei de functionare la organul abilitat. De la acest moment a inceput sa curga termenul de prescriptie de 6 luni in care fapta sa putea fi sanctionata contraventional.

Avand in vedere faptul ca identificarea faptei ilicite de catre inspectorul de munca s-a produs dupa trecerea unui termen de circa 8 luni de la momentul consumarii acesteia, rezulta ca termenul de prescriptie de 6 luni a fost depasit, astfel incat organul de control nu mai poate dispune aplicarea sanctiunii contraventionale principale a amenzii.

Cu titlu exemplificativ, urmatoarea fapta ilicita se consuma la momentul savarsirii lor, moment ce marcheaza inceperea curgerii termenului de prescriptie de 6 luni:
    - ordinul de discriminare a unui anumit angajat pe criterii se sex, in conditiile Legii  nr. 202/2002, republicata, privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati;


ATENTIE!
    Expirarea termenului de prescriptie a aplicarii sanctiunii contraventionale are ca efect imposibilitatea aplicarii sanctiunii contraventionale a amenzii de catre organul de control. In cazul in care inspectorul de munca sanctioneaza totusi fapta respectiva, masura va fi anulata de instanta de judecata ca urmare a contestarii procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.

Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.

    Regula nr. 2:
In cazul contraventiilor continue, termenul de prescriptie a aplicarii sanctiunii contraventionale de 6 luni, curge de la data constatarii faptei.


Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.

Cu titlu exemplificativ, urmatoarele fapte ilicite nu se consuma la momentul savarsirii lor efective de catre contravenient, astfel, incalcarea obligatiei legale dureaza in timp iar faptele respective intra in categoria contraventiilor continue:

- desfasurarea activitatilor specifice agentului de munca temporara de catre o societate comerciala neautorizata, in conditiile H.G. nr. 1.256/2011 privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara.

- stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, in conditiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata;

- primirea la munca a pana la 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca in forma scrisa,  in conditiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata;

- stabilirea pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca a unui salariu de baza inferior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in conditiile H.G. nr. 871/2013;

- nerespectarea obligatiei angajatorului de informare permanenta a angajatilor asupra drepturilor pe care acestia le au in ceea ce priveste respectarea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca, in conditiile Legii  nr. 202/2002, republicata, privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati;

Regula nr. 3:
Cand fapta ilicita a fost urmarita initial ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, cu conditia ca sesizarea Inspectiei Muncii sa se faca cu respectarea termenului de prescriptie de 6 luni a raspunderii contraventionale.

Pentru a se putea stabili raspunderea contraventionala a faptuitorului in acest caz, este necesar ca organul penal ori instanta de judecata sa sesizeze Inspectia Muncii in termen de 6 luni de la momentul stabilirii prin rezolutie/ordonanta/hotarare judecatoreasca ca fapta respectiva nu se circumscrie raspunderii penale.

Exemplu
Fapta ilicita nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, dar este prevazuta de lege ca fiind contraventii.

In acest caz, actul de sesizare sau de constatare a faptei, impreuna cu o copie de pe rezolutia, ordonanta sau, dupa caz, de pe hotararea judecatoreasca, se trimite de indata Inspectiei Muncii, pentru a lua masurile ce se impun conform legii.

Pe durata in care cauza se afla in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale nu curge.

ATENTIE!
    Cand fapta ilicita a fost urmarita initial ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, va opera prescriptia aplicarii unei sanctiuni contraventionale in situatia in care sanctiunea nu a fost aplicata de catre inspectorul de munca in termen de un an de la data savarsirii faptei, respectiv de la data constatarii faptei (in cazul contraventiilor continue) daca prin lege nu se dispune altfel.

Cititi si: Prescriptia executarii amenzii contraventionale in dreptul muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amenzi contraventionaleamenda contraventionalacontrol itmcontraventie dreptul munciiprescriptia aplicarii amenzii contraventionale

Data aparitiei: 08 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ghid Complet: Prescriptia aplicarii amenzii contraventionale Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]