SSM: Factori de risc de natura chimica si actiunea asupra organismului uman

riscuri ssmfactori de riscrisc de natura chimicassmprotectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Gazele, vaporii si aerosolii toxici... Iata doar o parte dintre agentii chimici care pot pune in pericol sanatatea lucratorilor nostri. In randurile urmatoare vom stabili care sunt agentii chimici principali, cum se clasifica si care sunt factorii de risc de natura chimica si actiunea asupra organismului uman.

Acesti agenti chimici pot provoca:

- intoxicatii acute – daca patrund in organism in cantitate mare si intr-un interval scurt de timp;
- intoxicatii cronice – daca patrund in organism in cantitati mici in interval mare de timp.

Definitii
Substantele si preparatele toxice sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata in cantitati reduse pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii.

Substantele si preparatele foarte toxice sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata in cantitati foarte mici pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii.

Consecintele cele mai grave asupra sanatatii apar in cazul patrunderii toxicelor pe cale respiratorie. La determinarea influentei substantelor toxice trebuie sa se tina seama si de efectul lor cumulativ, cu atat mai periculos.

De asemenea, actiunea substantelor toxice este influentata de conditiile de mediu. Temperaturile inalte si umiditatea ridicata maresc riscul producerii intoxicatiilor.

In functie de efectul lor asupra organismului uman, substantele toxice se pot clasifica astfel:
- substante toxice neuroparalitice – cele care actioneaza asupra sistemului nervos central si, in concentratii mari, provoaca moarte;
- substante toxice asfixiante – cele care afecteaza sistemul respirator;
- substante toxice iritante – cele care produc inflamarea si iritarea tesuturilor si mucoaselor;
- substante toxice narcotice – cele care actioneaza asupra sistemului nervos si provoaca narcoza.

Definitii
Substantele si preparatele iritante sunt substantele si preparatele necorosive care prin contact imediat, prelungit sau repetat cu pielea ori cu mucoasele pot cauza o reactie inflamatorie.

Substantele si preparatele sensibilizante sunt substantele si preparatele care prin inhalare sau penetrare cutanata pot da nastere unei reactii de hipersensibilizare, iar in cazul expunerii prelungite produc efecte nefaste caracteristice.

Substantele si preparatele toxice pentru reproducere sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot produce ori pot creste frecventa efectelor nocive nonereditare in progenitura sau pot dauna functiilor ori capacitatilor reproductive masculine sau feminine.

Substantele si preparatele nocive sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii.


Substantele mutagene si cancerigene

Substantele mutagene pot provoca aparitia brusca a unui caracter genetic nou, producand mutatii. Substantele cancerigene sunt cele care genereaza tumori maligne. S-a constatat ca peste 80% dintre agentii cancerigeni au si efect mutagen.

Definitii
Substantele si preparatele mutagene sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot cauza anomalii genetice ereditare sau pot creste frecventa acestora.

Substantele si preparatele cancerigene sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot determina aparitia afectiunilor cancerigene ori pot creste incidenta acestora.


Gazele, vaporii si aerosolii caustici

Acestea sunt substante care, in contact cu organismul, provoaca arsuri. Leziunile organice provocate de arsurile chimice difera in gravitate in functie de natura, concentratia si durata contactului cu substanta caustica.

Dupa localizarea lor, arsurile chimice pot fi:
- cutanate, care sunt si cele mai frecvente;
- ale cailor respiratorii si tubului digestiv, care sunt si cele mai periculoase;
- oculare etc.

Definitie
Substantele si preparatele corosive sunt substantele si preparatele care in contact cu tesuturile vii exercita o actiune distructiva asupra lor.

Pulberile in suspensie in aer, gazele sau vaporii inflamabili

Principalul pericol al existentei acestui tip de agent chimic in mediul de lucru este producerea de incendii cu consecintele bine cunoscute.

Definitii
Substantele si preparatele inflamabile sunt substantele si preparatele lichide cu un punct de aprindere scazut.
Substantele si preparatele foarte inflamabile:
- substantele si preparatele care pot sa se incalzeasca si apoi sa se aprinda in contact cu aerul la temperatura ambianta, fara aport de energie; sau
- substantele si preparatele solide care se pot aprinde cu usurinta dupa un scurt contact cu o sursa de aprindere si care continua sa arda sau sa se consume si dupa indepartarea sursei; sau
- substantele si preparatele lichide cu un punct de aprindere foarte scazut; sau
- substantele si preparatele care in contact cu apa sau cu aerul umed emana gaze foarte inflamabile in cantitati periculoase.

Substantele si preparatele extrem de inflamabile sunt substantele si preparatele chimice lichide cu un punct de aprindere foarte scazut si cu un punct de fierbere scazut, precum si substantele si preparatele gazoase care sunt inflamabile in contact cu aerul la temperatura si la presiunea mediului ambiant.


Pulberile in suspensie in aer, gazele sau vaporii explozivi

Exploziile de natura chimica sunt rezultatul unei reactii chimice foarte rapide si cu consecinte deosebit de grave asupra sanatatii lucratorilor.

Definitii
Substantele si preparatele explozive sunt substantele si preparatele solide, lichide, pastoase sau gelatinoase care pot sa reactioneze exoterm in absenta oxigenului din atmosfera, producand imediat emisii de gaze, si care, in conditii de proba determinate, detoneaza, produc o deflagratie rapida sau sub efectul caldurii explodeaza cand sunt partial inchise.

Substantele si preparatele oxidante sunt substantele si preparatele care in contact cu alte substante, in special cu cele inflamabile, prezinta o reactie puternic exoterma.


Pulberile pneumoconiogene

Atmosfera de la locurile de munca poate contine pulberi, din care cele mai periculoase sunt cele invizibile cu continut mai mic de 5 microni. O parte din aceste pulberi pot provoca transformari pulmonare, numite generic "pneumoconioze".

Imbolnavirea lucratorului expus pulberilor pneumoconiogene este dependenta de:
- agresivitatea pulberilor;
- concentratia lor in atmosfera inhalata;
- perioada de timp in care s-a inhalat pulberea.

Unele pulberi, precum cele de azbest, au si efect cancerigen. Altele, pe langa leziunile pulmonare, pot afecta si inima.

sursa: CD-ul Securitatea si Sanatatea in Munca




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
riscuri ssmfactori de riscrisc de natura chimicassmprotectia muncii

Data aparitiei: 30 Septembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Factori de risc de natura chimica si actiunea asupra organismului uman Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]