Precizari privind continutul deciziei de concediere

concediereconcediere colectivaCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 17.12.2008 - Gabriela Chirazof

Emiterea unei decizii de concediere necesita multa atentie in intocmirea ei, pentru ca jurisprudenta a demonstrat ca este foarte usor sa pierzi ca angajator in fata salariatului care decide sa conteste in instanta decizia emisa.

De aceea , trebuie sa fiti atenti ca decizia de concediere sa contina:
- motivele care determina concedierea;
- durata preavizului;
- in cazul concedierilor colective, criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
- in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica si/sau psihica a salariatului (art. 61 lit. c din Codul muncii) sau a concedierii pentru necorespundere profesionala (art. 61 lit. d din Codul muncii) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant;
- termenul in care se poate contesta decizia si instanta competenta.



In privinta motivarii deciziei de concediere, aceasta se va motiva atat in fapt, cat si in drept.

Potrivit art. 73 alin. (1) din Codul muncii, au dreptul la preaviz de cel putin 15 zile lucratoare persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), art. 65 si art. 66 din cod.

Ca exceptie, in cazul in care salariatul se afla in perioada de proba si este concediat pentru necorespundere profesionala in temeiul art. 61 lit. d din Codul muncii, acesta nu beneficiaza de preaviz.

Contractul colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 acorda in cazul concedierii un termen de preaviz mai mare decat cel prevazut de art. 73 alin. (1) din Codul muncii, de aceea in temeiul art. 11 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, aveti obligatia de a acorda in calitate de angajatori preavizul de 20 de zile lucratoare.

In ceea ce priveste stabilirea ordinii de prioritati la concediere, atragem atentia asupra existentei unei astfel de prioritati reglementata in art. 81 din CCMUN pe anii 2007-2010.

In privinta locurilor de munca vacante din unitate, ca angajator veti comunica fiecarui salariat in parte pe cele compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii. Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea listei locurilor de munca vacante pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

Decizia de concediere poate fi contestata de salariat in termen de 30 de zile de la comunicare la tribunalul in a carui raza teritoriala salariatul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz.
_____________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
_____________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereconcediere colectivaCodul muncii

Data aparitiei: 17 Decembrie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Precizari privind continutul deciziei de concediere Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]