Deputatii sunt de acord: Angajatii din sistemul public ar putea cumula din nou pensia cu salariul

pensiipensiecumul pensie cu salariulpensii 2014salariul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




In cursul zilei de miercuri, Camera Deputatilor a adoptat prin vot final o propunere legislativa prin care se va permite din nou cumulul pensiei cu salariul in situatia angajatilor din sistemul public.

In mod concret, au fost 290 de voturi pro, 6 voturi impotriva si 41 de abtineri, in Camera deputatilor pentru propunerea legislativa pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor - cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Prin intermediul propunerii se vizeaza abrogarea prevederilor din Legea 329/2009 care spune ca nu se permite cumulul pensiei cu salariul in situatia angajatilor din sistemul public unde nivelul pensiei nete este mai mare decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.


Asadar, daca aceasta propunere va fi promulgata de presedintele statului si prevederile ii vor fi publicate in Monitorul Oficial, angajatii din sistemul public si-ar putea cumula din nou pensia cu salariul.

Redam din documentul ce contine expunerea de motive:

"Desi, Guvernul din 2009 a justificat necesitatea introducerii acestor dispozitii ca si masuri cu caracter exceptional datorita crizei economice in care se afla tara noastra la acel moment, Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 82 din 15 ianuarie 2009 a statuat ca, prin instituirea unei obligatii de a opta intre pensie si venitul obtint din salarii se "afecteaza prin limitare atat dreptul la pensie prevazut de art. 47 alin. (2) din Constitutie, cat si dreptul la munca consacrat prin art. 41."

Prevederile propuse pentru a fi abrogate nu au un impact financiar asupra bugetului anual de stat datorita faptului ca pensia este platita in conformitate cu contributiile angajatului pe intreaga perioada in care si-a desfasurat activitatea, din bugetului asigurarilor sociale de stat."

Mai mult, in expunerea de motive se mentioneaza ca initiatorii fac referire strict la locurile de munca vacante care sunt deja bugetate, neexistant astfel niciun efort financiar din partea Guvernului in sprijinirea propunerii de abrogare a Capitolului IV din Legea nr. 329 din 2009.

"Intr-o societate democratica este firesc si normal ca drepturile si libertatile fundamentale sa poata fi exercitate in mod neingradit, exceptia, trebuind sa ramana doar temporara si numai in situatii exceptionale.", se mai precizeaza in expunerea de motive a prezentei propuneri legislative.

Propunerea legislativa poate fi urmarita aici

Expunerea de motive


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiipensiecumul pensie cu salariulpensii 2014salariul

Data aparitiei: 18 Septembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Deputatii sunt de acord: Angajatii din sistemul public ar putea cumula din nou pensia cu salariul Nota: 2.25 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]