Codul Muncii se modifica: Angajatii pot muncii si in zilele libere legale. In ce conditii si cum sunt recompensati!

codul muncii se modificamunca in zi de sarbatoare legalazile de sarbatori legaletimp de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Un nou proiect legislativ a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere. Discutam despre un act important care ar putea aduce modificari importante in Codul Muncii.

In mod concret, discutam despre o modificare care prevede urmatoarele:

" salariatii care desfasoara activitati in zilele de sarbatoare legala vor primi, de la angajatori, un spor de 100% aplicat la salariul de baza, pentru fiecare ora lucrata sau beneficiaza de ore libere platite, echivalentul a dublul orelor lucrate, in urmatoarele 30 de zile".

In forma initiatorului se precizeaza ca se doreste completarea articolului nr. 141 astfel incat sa aiba urmatorul cuprins:

"Art. 141

(1) Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

(2) Celelalte categorii de angajatori isi pot desfasura activitatea in zilele de sarbatoare legala, in baza unei informari adresata inspectoratelor teritoriale de munca pe raza carora au puncte de lucru sau activitati declarate.

(3) Informarea mentionata la alin. (2) va fi transmisa cu cel putin 48 de ore anterior zilelor de sarbatoare legala in care angajatorul intentioneaza sa desfasoare activitate si va cuprinde programul de lucru in zilele de sarbatoare legala, precum si un tabel cu numele si acordul angajatilor ce urmeaza sa desfasoare activitate in zilele de sarbatoare legala".


Se modifica si articolul nr. 142, astfel:

"Art. 142 Salariatii care desfasoara activitati in zilele de sarbatoare legala primesc, de la angajatori, un spor de 100% aplicat la salariul de baza, pentru fiecare ora lucrata sau beneficiaza de ore libere platite, echivalentul a dublul orelor lucrate, in urmatoarele 30 de zile."

Alineatul 1 al articvolului 260 se modifica prin introducerea unei noi litere r) cu acest cuprins:

"r) munca in zilele de sarbatoare legala in cazul angajatorilor care nu au informat inspectoratele teritoriale de munca potrivit art. 141 alin (3) cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.


In expunerea de motive se precizeaza faptul ca este necesar sa se completeze art. 141 din Codul Muncii, prin introducerea a doua noi alineate prin care se prevede ca si celelalte categorii de angajatori pot desfasura activitate in zilele de sarbatoare legala, in anumite conditii date. Discutam despre informarea adresa inspectoratelor teritoriale de munca pe raza carora au puncte de lucru sau unde au activitatea declarata.

"Aceasta informare trebuie transmisa cu cel putin 48 de ore anterior zilelor de sarbatoare legala in care angajatorul intentioneaza sa desfasoare activitate si va cuprinde programul de lucru in zilele de sarbartoare legala, precum si un tabel cu numele si acordul angajatilor ce urmeaza sa isi desfasoare activitate in zilele de sarbatoare legala. Astfel inspectorii de munca au posibilitatea de a centraliza, cu usurinta, situatia angajatorilor care-si desfasoara activitatea in zilele de sarbatoare legala si pot realiza controale la cat mai multe unitati.", se precizeaza in expunerea de motive.

Aceste controale vizeaza munca la negru, evaziunea fiscala fiind mai rapid sanctionaza si astfel atrangandu-se noi surse de venituri la bugetul de stat, prin aplicarea amenzilor aferente.

"Salariatii carora nu li se acorda zilele libere legale, datorita specificului activitatii, au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, conform art. 142. In cazul in care nu se acorda zile libere salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.", se prevede in expunerea de motive a propunerii legislative mai sus mentionate.


Initiatorii acestei propuneri legislative sunt: Badea Leonardo - senator PSD; Bereanu Neculai - senator PSD; Bodog Florian Dorel - senator PSD; Chiriac Viorel - senator PSD; Coca Laurentiu-Florian - senator PSD; Dontu Ovidiu-Liviu - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Filip Petru - senator PSD; Firea Gabriela - senator PSD; Lazar Sorin-Constantin - senator PSD; Mocanu Victor - senator PSD; Mohanu Nicolae - senator PSD; Nicula Vasile-Cosmin - senator PSD; Severin Georgica - senator PSD; Valcov Darius-Bogdan - senator PSD.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul muncii se modificamunca in zi de sarbatoare legalazile de sarbatori legaletimp de munca

Data aparitiei: 16 Septembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul Muncii se modifica: Angajatii pot muncii si in zilele libere legale. In ce conditii si cum sunt recompensati! Nota: 2.79 din 5 - 24 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]