Contractul colectiv de munca negociat de reprezentantii salariatilor

contract colectiv de muncalegislatia munciiCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 01.12.2008 - Gabriela Chirazof

Contractul colectiv de munca este conventia incheiata intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Unele unitati au sindicate reprezentative constituite la nivelul lor, situatie in care se va negocia cu acestea.

Pentru a fi reprezentativ sindicatul trebuie deci sa indeplineasca in mod alternativ una dintre cele doua conditii, respectiv:
a) sa aiba statut legal de organizatie sindicala si numarul de membri ai sindicatului sa reprezinte cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii;
b) sa fie afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa.

In unitatile in care nu exista un sindicat reprezentativ, respectiv sindicat care sa indeplineasca conditiile, fie ale art. 17 alin. (1) lit. c), fie ale art. 18 alin. (3) teza ultima din Legea nr. 130/1996, republicata, contractul colectiv de munca se incheie de catre reprezentantii salariatilor.



In acest caz, salariatii isi aleg reprezentantii la negocierea contractului colectiv de munca potrivit dispozitiilor Legii nr. 130/1996, prin vot secret. La alegerea reprezentantilor salariatilor vor participa cel putin jumatate plus unu din numarul total al salariatilor. Reprezentantii salariatilor sunt desemnati in raport cu numarul voturilor obtinute. Acesta ar fi primul pas pentru pregatirea negocierii colective.

Va puteti confrunta cu situatia in care salariatii nu au initiativa unei astfel de actiuni, situatie in care le puteti recomanda intr-o mica sedinta sa isi aleaga reprezentantii potrivit art. 20 din Legea nr. 130/1996, pentru demararea negocierii colective.

Aceasta ar fi particularitatea negocierii cu reprezentantii salariatilor, dupa alegerea lor, negocierea decurgand ca si cea cu sindicatul.

Atentie!
Nu confundati reprezentantii salariatilor desemnati potrivit art. 20 din Legea nr. 130/1996 pentru negocierea contractului colectiv cu cei desemnati conform dispozitiilor art. 224 si urm. din Codul muncii.
____________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
____________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncalegislatia munciiCodul muncii

Data aparitiei: 01 Decembrie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul colectiv de munca negociat de reprezentantii salariatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]