Caz practic: Salariatul absenteaza pe durata preavizului si invoca probleme de sanatate. Cum procedam?

cercetare disciplinaraabatere disciplinareabateri angajaticercetare disciplinarasanctiuni
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Dupa cum bine stim, pe perioada preavizului, angajatii sunt obligati sa fie prezenti la locul de munca, chiar daca exista si clauze prin care programul de munca le este redus.

In randurile urmatoare vom stabili cum procedeaza legal angajatorul in situatia in care salariatul si-a depus demisia si i-a cerut sa respecte preavizul de 20 de zile lucratoare. Salariatul declara ca are probleme de sanatate si ca nu mai poate sta la locul de munca.

Cum procedam, ne spun expertii PortalCodulMuncii.ro:


Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Fapta salariatului care din diverse motive nu se mai prezinta la locul de munca constituie abatere disciplinara.
In aceste conditii salariatul va fi pontat absent.

Pentru ca angajatorul sa stabileasca daca absenta acestuia de la locul de munca este motivata sau nemotivata trebuie sa instituie procedura cercetarii disciplinare prealabile.

Sanctionarea disciplinara are loc potrivit unor reguli procedurale al caror scop este asigurarea, pe de o parte a eficientei combaterii unor acte si comportari daunatoare procesului muncii, iar pe de alta parte, garantarea stabilirii exacte a faptelor si respectarii dreptului la aparare al persoanelor in cauza, evitandu-se astfel aplicarea unor sanctiuni nejuste.

Asadar, pentru a dovedi vinovatia salariatului si, in functie de gravitatea faptei comise, sanctiunea aplicabila, angajatorul este obligat ca, inainte de aplicarea sanctiunii, sa efectueze o cercetare disciplinara prealabila.

In vederea cercetarii disciplinare, angajatorul a numit o comisie si a convocat in scris salariatul precizand obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Nu uitam faptul ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite, fara un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

Insa neprezentarea salariatului la convocarea facuta de angajator are un motiv obiectiv, respectiv pentru probleme de sanatate.

In acest sens salariatul va putea transmite certificatele medicale angajatorului in termen de 90 de zile de la data de la care a intervenit incapacitatea temporara de munca.

Asadar, angajatorul trebuie sa solicite salariatului certificatul medical pentru perioada absentarii de la locul de munca.

Doar daca salariatul nu transmite certificatul/certificatele medical/medicale, angajatorul va putea relua procedura convocarii si va putea dispune sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

De asemenea, angajatorul trebuie sa se afle in posesia dovezii comunicarii convocarii salariatului, conform PortalCodulMuncii.ro.

Atentie la faptul ca concedierea disciplinara poate interveni atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii sau de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.

In Codul muncii se prevede sub sanctiunea nulitatii absolute, ca nicio masura, cu exceptia avertismentului scris nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cercetare disciplinaraabatere disciplinareabateri angajaticercetare disciplinarasanctiuni

Data aparitiei: 08 Septembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Caz practic: Salariatul absenteaza pe durata preavizului si invoca probleme de sanatate. Cum procedam? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]