S-a modificat Codul muncii, dar si Legea pensiilor

Codul munciiLegea pensiilorgrupe de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 19.11.2008 - Gabriela Chirazof

Ati observat, desigur, ca s-a modificat Codul muncii. Avem carnete de munca si vom mai avea, dar si registrul de evidenta al salariatilor mai exista. Cine a spus vreodata ca munca intr-un department de resurse umane este usoara sau monotona?

Nu am sa redau tot textul O.U.G. nr. 148/2008, actul normativ care modifica cartea cea de capatai in relatiile de munca, Codul muncii, caci aceasta ordonanta o gasiti in paginile portalului.

Fara a intra in amanunte, voi expune sintetic rezultatul emiterii ordonantei de urgenta: vom mai avea carnete de munca pâna la data de 31 decembrie 2010. Pe data de 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, iar angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor în mod esalonat, pâna la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire. Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pâna la aceeasi data, 30 iunie 2011, în conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse.

Si Legea pensiilor nr. 19/2000 a fost modificata recent. Prin Legea nr. 218/2008 s-au introdus articole noi care stabilesc majorari ale punctajelor realizate de o serie de asigurati sau pensionari, dupa caz, majorari semnificative din punct de vedere al procentului vehiculat, de 50%, respectiv 25%.

Astfel art. 78 indice 2, nou introdus prin Legea nr. 218/2008, stabileste majorari ale punctajelor realizate in perioadele in care asiguratii si-au desfasurat activitati în locuri încadrate în grupe superioare de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum si cei care au desfasurat activitati în locuri de munca încadrate în conditii speciale sau deosebite, potrivit legislatiei în vigoare dupa aceasta data.



De asemenea, s-a introdus art. 165 indice 1 care prevade majorari ale punctajelor pentru pensionarii sistemului public ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati în locuri încadrate în grupe superioare de munca, precum si cei care au desfasurat activitati în locuri de munca încadrate în conditii speciale sau deosebite si ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei în vigoare dupa aceasta data.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea pensiilorgrupe de munca

Data aparitiei: 19 Noiembrie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

S-a modificat Codul muncii, dar si Legea pensiilor Nota: 4.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]