Managementul resurselor umane: recompensarea angajatilor prin acordarea de actiuni

managementul resurselor umanemanagement hrmanagement resurse umaneresurse umanerecompensarea salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Recompensarea angajatilor reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte spre care ne canalizam atentia si eforturile. Fara angajati puternic motivati, nu am avea aceeasi cifra de afaceri la final de an, nu am avea clienti multumiti si un brand cat se poate de solid.

Iar cand discutam despre recompensarea angajatilor, la dispozitie avem numeroase metode prin care sa ne atingem obiectivele. Una dintre modalitati este cea de a acorda actiuni, parti sociale.

In cadrul acestui material va prezentam cateva dintre cele mai importante aspecte referitoare la acordarea de actiuni:

Acordarea de actiuni pentru recompensarea angajatilor, una dintre cele mai complexe strategii de motivare a resurselor umane!

Acordarea de actiuni/parti sociale se poate realiza in trei variante:


in mod direct, dar in conditii mai favorabile (de exemplu, sub pretul pietei);
in mod indirect, prin oferirea de optiuni de cumparare a actiunilor in anumite conditii (la un anumit moment, la un anumit pret etc.);
prin transformarea unei parti din profitul anual obtinut si majorarea capitalului social.

Detinerea de actiuni/parti sociale le permite angajatilor sa obtina un castig din dividendele platite sau din vanzarea actiunilor.

Actiunile/partile sociale pot fi ordinare sau preferentiale. Spre deosebire de actiunile/partile sociale ordinare, cele preferentiale ofera, pe langa drepturile de baza, si alte avantaje, cum ar fi dobanzi in locul dividendelor – deci un venit fix.

Puteti acorda actiuni angajatilor fie ca sa le motivati comportamentul, fie ca recompensa pentru performantele obtinute.

In cazul companiilor unde numarul actiunilor/partilor sociale este ridicat, acordarea de actiuni se poate realiza la un numar mare de salariati sau chiar tuturor.

Optiuni de cumparare a actiunilor

Un mod particular prin care se realizeaza acordarea de actiuni, este acela de oferi optiuni de cumparare a unui pachet de actiuni, la un anumit pret si la un anumit moment.

Optiunea reflecta un drept acordat angajatului, si nu o obligatie de a cumpara, ceea ce inseamna ca angajatul poate sa valorifice optiunea sau nu.

Optiunea de a cumpara se poate acorda pentru anul curent sau pentru viitor.
Sisteme de optiuni mai complexe

Exista diferite sisteme de optiuni mai complexe, in functie de mai multi parametri, care sa ia in considerare, de exemplu, cumpararea de actiuni la un pret actual sau viitor, un procent sau altul in functie de performantele obtinute, la un anumit moment sau la altul etc.

Exemplu

Puteti acorda salariatilor dreptul de a cumpara un numar de X actiuni la 85% din pretul de piata al acestora, dupa transformarea profitului realizat in parti sociale.

Exemplu

De asemenea, puteti oferi salariatilor optiunea de a cumpara actiuni la un anumit moment dat in viitor si la un anumit pret.

Pentru exercitarea optiunii de cumparare, de obicei angajatii accepta sa transfere o parte din salariul lor lunar intr-un fond destinat achizitionarii de actiuni. Acest procent variaza intre 1% si 10% din salariul lor net.


Sursa: Managementul Resurselor Umane - Eficienta, Rentabilitate, Profit




NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
managementul resurselor umanemanagement hrmanagement resurse umaneresurse umanerecompensarea salariatilor

Data aparitiei: 20 August 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Managementul resurselor umane: recompensarea angajatilor prin acordarea de actiuni Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]