Incetarea contractelor individuale de munca in sistem de urgenta

concediere colectivaconcediere individualaprocedura insolventeiincetare cim in sistem de urgenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, publicata in Monitorul Oficial nr. 466 din 25 iunie 2014, a abrogat Legea nr. 85/2006 si a impus o noua reglementare, concordanta cu prevederile europene.

Astfel, potrivit noii legi, incetarea contractelor individuale de munca poate interveni in sistem de urgenta, acestea fiind desfacute nu de catre angajator, ci de catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar. Personalul concediat va beneficia doar de perioada de preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare.


Daca in decurs de 30 de zile calendaristice, se dispune concedierea unui numar de salariati care ar declansa initierea procedurii de concediere colectiva, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar:

- vor initia consultari cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz. Se raspunde astfel obligatiei de informare/consultare prevazuta pentru cazul concedierii colective in Directiva nr. 98/59/CE;

- vor notifica salariatii, inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.

In termen de 5 zile calendaristice de la momentul primirii notificarii, sindicatul, respectiv reprezentantii salariatilor, vor prezenta administratorului judiciar / lichidatorului judiciar eventualele propuneri de masuri menite sa conduca la evitarea concedierii sau la micsorarea numarului de salariati concediati.

Asadar, desi acest caz de desfacere a contractelor de munca nu este propriu-zis o concediere (deoarece este dispusa de administratorul judiciar / lichidator, si nu de angajator), totusi regulile de la concedierea colectiva sunt aplicabile.
 
Mentionam ca procedura insolventei se aplica in ipoteza in care nu intervine dizolvarea unitatii.

In caz de dizolvare, nu se va pune problema concedierii salariatilor – nici individual, nici colectiv – ci a incetarii de drept a contractelor de munca in temeiul art. 56 lit. a) din Codul muncii.



Autor: Raluca Dimitriu, profesor universitar, doctor in drept, specializarea dreptul muncii



de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediere colectivaconcediere individualaprocedura insolventeiincetare cim in sistem de urgenta

Data aparitiei: 12 August 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetarea contractelor individuale de munca in sistem de urgenta Nota: 4 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]