Care sunt efectele zgomotului asupra sanatatii lucratorului?

expunere la zgomotriscuri ssmzgomot ssmzgomot sanatatea lucratorilorefectele zgomotului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Expunerea profesionala zgomot poate afecta sanatatea lucratorilor. De aceea este esential sa cunoastem tot ce prevede legislatia in vigoare in domeniu. Tinand cont de aceste aspecte, vom putea lua toate masurile necesare pentru a preveni accidentele de munca, instalarea bolilor profesionale si alte probleme care pot afecta starea de sanatate a angajatilor nostri.

Cele mai cunoscute efecte al zgomotului asupra starii de sanatate sunt:

Pierdera auzului indus de zgomot
Pierdera auzului indus de zgomot (PAIZ) este provocata, in general, de expunerea prelungita la zgomot puternic.

Primul simptom este, in mod normal, incapacitatea de a auzi sunetele ascutite. Daca expunerea la zgomot excesiv continua, auzul se va deteriora, cauzand dificultati de detectare si a sunetelor joase. Acest proces afecteaza, de regula, ambele urechi.

Pierderea auzului se poate produce si fara expunere pe termen lung la zgomot. Expunerea de scurta durata la zgomote cu caracter de impuls (chiar la un singur impuls puternic), cum ar fi cele produse de focurile de arma, de utilizarea pistolului de cuie sau a ciocanului pneumatic, poate avea efecte permanente, incluzand pierderea auzului si tinitus constant. De asemenea, impulsurile pot cauza dezlipirea membranei timpanului. Aceasta este o problema dureroasa dar vindecabila.

Tulburarile auditive
Tulburarea auzului poate fi determinata de blocajul mecanic in transmisia sunetului catre urechea interna (pierdere auditiva conductiva) sau de leziuni ale cililor din urechea interna (pierdere auditiv neurosezoriala).

Tinitus
Tinitus este o senzatie auditiva de tiuit, suierat sau zumzait. Expunerea excesiva la zgomot creste riscul de tinitus. Daca zgomotul are caracter de impuls (de exemplu, o explozie), riscul poate sa creasca in mod considerabil. Tinitus poate fi considerat primul semn ca auzul a fost afectat de zgomot.

Zgomotul si substantele chimice
Unele substante chimice periculoase sunt ototoxice. Lucratorii care sunt expusi atat la aceste substante, cat si la zgomot puternic, sunt supusi unui risc mai mare de afectare a auzului decat cei expusi separat fie la zgomot, fie la substante chimice.

Zgomotul si lucratoarele gravide
Expunerea lucratoarelor gravide la niveluri ridicate de zgomot la locul de munca poate afecta fatul in timpul sarcinii. O expunere prelungita la zgomot puternic poate conduce la cresterea tensiunii arteriale si la oboseala.

Rezultatele experimentale sugereaza faptul ca expunerea prelungita a fatului, pe durata sarcinii, la un zgomot puternic poate avea efect asupra capacitatii auditive viitoare a acestuia si ca frecventele joase sunt mai susceptibile de a fi nocive.

Stresul in munca
Zgomotul in munca, chiar daca nu atinge un nivel care sa necesite luarea de masuri pentru prevenirea pierderii auzului, poate fi considerat agent stresor (de exemplu, sunetul frecvent al unui telefon sau zumzaitul persistent al instalatiei de climatizare), desi impactul acestuia se manifesta, in general, in combinatie cu alti factori.

Determinarea si evaluarea riscurilor la zgomot
Angajatorul trebuie sa evalueze si, daca este necesar sa masoare nivelurile de zgomot la care sunt expusi lucratorii. Aceste actiuni trebuie fie planificate si efectuate de citre serviciile competente la intervale adecvate.

Evitarea sau reducerea expunerii la zgomot
Riscurile generate de expunerea la zgomot trebuie sa fie eliminate la sursa sau trebuie reduse la minimum.

Pe baza evaluarii riscurilor, atunci cand sunt depasite valorile de expunere superioare de la care se declanseaza actiunea, angajatorul trebuie sa stabileasca si sa aplice un program de masuri tehnice si/sau organizatorice pentru reducerea expunerii la zgomot.


Sursa: Ghid practic de medicina muncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
expunere la zgomotriscuri ssmzgomot ssmzgomot sanatatea lucratorilorefectele zgomotului

Data aparitiei: 13 August 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care sunt efectele zgomotului asupra sanatatii lucratorului? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]