Protectia muncii: Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca

protectia munciisanatatea si securitatea in muncaLegea nr. 319/2006reprezentanti ai lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 16.10.2008 - Gabriela Chirazof

Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca sunt alesi de catre si dintre lucratorii din unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, pentru a-i reprezenta pe lucratori in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii in munca a acestora.

Numarul lor va fi stabilit prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, in functie de numarul total al lucratorilor din unitate.

In orice caz, numarul acestor reprezentanti nu poate fi mai mic decat:
- de la 50 la 100 de lucratori - 2 reprezentanti;
- de la 101 la 500 de lucratori - 3 reprezentanti;
- de la 501 la 1.000 de lucratori - 4 reprezentanti;
- de la 1.001 la 2.000 de lucratori - 5 reprezentanti;


- de la 2.001 la 3.000 de lucratori - 6 reprezentanti;
- de la 3.001 la 4.000 de lucratori - 7 reprezentanti;
- peste 4.000 de lucratori - 8 reprezentanti.

Lucratorii comunica in scris angajatorului numarul si numele reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Poate fi reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca persoana care indeplineste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzatoare cel putin nivelului de baza, conform Normei metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobata prin H.G. nr. 1425/2006.

Reprezentantii lucratorilor au dreptul la instruire corespunzatoare, instruire care trebuie sa se efectueze in timpul programului de lucru, fie in interiorul, fie in afara unitatii si care nu poate fi realizata pe cheltuiala lor.

Reprezentantii lucratorilor pot desfasura urmatoarele activitati:
- colaboreaza cu angajatorul pentru imbunatatirea conditiilor de securitate si sanatate in munca;
- insotesc echipa/persoana care efectueaza evaluarea riscurilor;
- ajuta lucratorii sa constientizeze necesitatea aplicarii masurilor de securitate si sanatate in munca;
- aduc la cunostinta angajatorului sau comitetului de securitate si sanatate in munca propunerile lucratorilor referitoare la imbunatatirea conditiilor de munca;
- urmaresc realizarea masurilor din planul de prevenire si protectie;
- informeaza autoritatile competente asupra nerespectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Atentie!
In calitate de angajator aveti obligatia de a acorda reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor un timp adecvat, fara diminuarea drepturilor salariale, si sa le furnizati mijloacele necesare pentru a-si putea exercita drepturile si atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
___________________________________________________________________
Vrei mai multe informatii despre reprezentantii lucratorilor? Acum le gasesti pe CD-ul "Ghid practic de protectia muncii".
___________________________________________________________________


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia munciisanatatea si securitatea in muncaLegea nr. 319/2006reprezentanti ai lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca

Data aparitiei: 16 Octombrie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia muncii: Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]