Care sunt situatiile de exceptie in care angajatul nu poate refuza sa lucreze peste program?

ore suplimentaremunca in zi de repausorele suplimentare de muncaangajaretimp de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Dupa cum bine stim, salariatul beneficiaza de timp liber corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Atunci cand orele suplimentare sunt compensate cu timp liber corespunzator, nu mai este necesara si acordarea unui spor la salariu.

Un aspect important pe care trebuie sa il cunoastem este cel referitor la situatii in care angajatii pot si mai ales, cand NU pot refuza sa lucreze peste program.

Situatiile de exceptie in care angajatul nu poate refuza sa lucreze peste programul normal de lucru, nefiind necesar acordul sau, sunt:

- cazul de forta majora;
- lucrari urgente destinate prevenirii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Insa, sunt salariati care nu pot presta ore suplimentare. Astfel, salariatii care beneficiaza de un program de lucru redus nu pot presta ore suplimentare, pentru ca altminteri s-ar eluda tocmai dispozitiile protective ale legii.

Prin urmare, nu pot presta ore suplimentare:
- tinerii in varsta de pana la 18 ani;
- ucenicii;
- salariatii incadrati cu contract de munca cu timp partial;
- salariatii care beneficiaza de reducerea duratei normale a muncii ca urmare a faptului ca lucreaza in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase; salariatii carora li s-a redus temporar programul de lucru de la s zile la 4 zile pe saptamana.

Art. 122 din Codul muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Termenul in care este posibila compensarea cu timp liber corespunzator a fost asadar prelungit de la 30 de zile la 60 de zile.

Mare Atentie! Angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor libere si plata lor. Legiuitorul a optat sa solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator si abia ca solutie secundara, daca prima varianta nu este posibila, pentru compensarea in bani.

In practica, in marea majoritate a cazurilor, problema compensarii cu timp luber corespunzator nici nu se mai pune. In mod automat, prestarea de ore suplimentare este compensata prin adaugarea unui spor la salariu.

Aceasta poate afecta, pe termen lung, sanatatea salariatilor. Salariatul beneficiaza de timp liber corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Consideram ca in cazul in care orele suplimentare sunt compensate cu timp liber corespunzator nu mai este necesara si acordarea unui spor la salariu.

Potrivit art. 123 din Codul muncii, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Acest spor se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 7s% din salariul de baza.

Salariatului i se vor plati asadar orele lucrate suplimentar si, in plus, sporul la salariu, de minimum 75%, aplicat la durata muncii suplimentare. Acest spor compenseaza tocmai faptul ca orele suplimentare nu s-au compensat cu timp liber corespunzator.

Sursa: Orele suplimentare si munca in zi de repaus

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ore suplimentaremunca in zi de repausorele suplimentare de muncaangajaretimp de munca

Data aparitiei: 31 Iulie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care sunt situatiile de exceptie in care angajatul nu poate refuza sa lucreze peste program? Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]