Ce obligatii au angajatorii din statele UE la detasarea lucratorilor in Romania?

detasare in romaniaangajator din ue detaseaza in romaniadetasareobligatii la detasareangajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Cum procedam in situatia in care avem de-a face cu angajatori din statele membre UE care doresc sa detaseze lucratori in Romania? Care sunt obligatiile care le revin si de ce aspecte vor tine cont angajatorii din Romania la care sunt detasati lucratorii comunitari?


Tinand cont de HG 104/2007, intelegem ca angajatorilor din statele membre UE care detaseaza lucratori in Romania le revin urmatoarele obligatii:

- obligatia de a transmite o comunicare privind detasarea salariatilor potrivit anexei nr. 1 la HG nr. 104/2007, in limba romana, inspectoratului teritorial de munca in a carui raza urmeaza sa se desfasoare activitatea, cu minimum 5 zile anterior inceperii activitatii salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate. O copie a comunicarii se transmite si beneficiarului prestarii de servicii, la aceeasi data la care a fost transmisa inspectoratului teritorial de munca.

- obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca orice modificare a elementelor prevazute in anexa nr. 1 la HG nr. 104/2007, in termen de 5 zile de la data producerii acesteia.

- in situatia in care intreprinderea detaseaza un salariat strain care este cetatean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, aceasta va completa o declaratie, conform anexei nr. 2 la HG 104/2007 potrivit careia salariatul respectiv indeplineste conditiile legale de munca din statul membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European in care intreprinderea straina este stabilita. Declaratia completata potrivit anexei nr. 2 se transmite, in limba romana, inspectoratului teritorial de munca in a carui raza urmeaza sa se desfasoare activitatea, cu minimum 5 zile inaintea inceperii activitatii salariatului cetatean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, detasat pe teritoriul Romaniei.

- obligatia de a detine, prin intermediul reprezentantului legal din Romania a documentelor necesare realizarii controlului privind respectarea conditiilor de munca si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, ori de cate ori este necesar.
 
- in cazul in care nu are un reprezentant legal pe teritoriul Romaniei, obligatia de a desemna unul dintre salariatii detasati in Romania ca persoana de legatura cu organele de control, acesta avand obligatia de a detine documentele necesare realizarii controlului privind respectarea conditiilor de munca  si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, ori de cate ori este necesar.


Atentionam asupra faptului ca angajatorii din Romania la care sunt detasati lucratorii comunitari au obligatia de a pastra toate documentele privitoare la detasare si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca la solicitarea acestora.

In consecinta,  obligatia de comunicare inspectoratului teritorial de munca revine angajatorului din statul strain are detaseaza lucratori in Romania.

Dar si angajatorii din Romania la care sunt detasati lucratori din alt stat membru UE au o obligatie in ceea ce priveste inspectoratul teritorial de munca aceea de de a pastra toate documentele privitoare la detasare si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca la solicitarea acestora.


sursa: PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare in romaniaangajator din ue detaseaza in romaniadetasareobligatii la detasareangajare

Data aparitiei: 29 Iulie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce obligatii au angajatorii din statele UE la detasarea lucratorilor in Romania? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]