Cum afecteaza noua lege a insolventei concedierea colectiva?

noua lege a insolventeiconcediere colectivaconcedieri colectivenoua lege a insolventei concedieri colective
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Amintim faptul ca Noua Lege a insolventei a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 466 din 25 iunie 2014 si a intrat in vigoare in data de 28 iunie.

Dupa cum era de asteptat, noua lege a insolventei are efecte importante si asupra prevederilor referitoare la concedierea colectiva.

Noua Lege a insolventei aduce in discutie mai multe noutati legislative care afecteaza in mod special procedura concedierii colective in momentul in care angajatorul intra in insolventa.

Conform Legii nr. 85 din 2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dupa data la care s-a deschis procedura, desfacerea CIM-urilor personalului debitor se poate realiza in sistem de urgenta de catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar. Personalul concediat va beneficia doar de perioada de preaviz.

Potrivit noii legi a insolventei, in situatia in care avem de-a face cu o concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, intervenita dupa data deschiderii procedurii de insolventa, perioada de preaviz nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.

Mai mult, conform noii legi, daca in decurs de 30 de zile calendaristice, se dispune concediereaq unui numar de salariati care ar declansa initierea procedurii de concediere colectiva, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar vor fi obligati sa repecte si sa aplice urmatoarele masuri:

- vor initia consultari cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz.
- sunt obligati sa notifice salariatii, inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.
- in termen de 5 zile calendaristice de la momentul primirii notifiarii, administratorului judiciar/ lichidatorului judiciar trebuie sa li se prezinte de catre sindicat sau reprezentantii salariatilor masuri care pot duce la evitarea concedierii sau la micsorarea numarului de salariati care vor fi concediati.

Atentie! In 2 zile calendaristice de la primirea acestor masuri din partea sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, lichidatorul judiciar/ administratorul judiciar vor rasounde acestora in scris.

Daca, dupa ce au fost consultate masurile propuse de reprezentantii salariatilor/sindicat, se decide initierea masurii de concediere colectiva, intervine obligatia de notificare in scris a inspectoratului teritorial de munca si a agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca cu minim 15 zile calendaristice inainte de emiterea deciziilor de concediere.

Nu uitati faptul ca in cazul cererilor depuse inainte de data de data de 28 iunie, se aplica dispozitiile legii nr. 85 din 2006. Cu alte cuvinte, se ia in calcul doar obligatia de a acorda salariatilor concediati preaviz de 15 zile lucratoare!

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noua lege a insolventeiconcediere colectivaconcedieri colectivenoua lege a insolventei concedieri colective

Data aparitiei: 17 Iulie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum afecteaza noua lege a insolventei concedierea colectiva? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]