Cele mai importante modificari legislative de la 1 iulie 2014!

salariu minimsalariu minim de la 1 iuliemodificari la 1 iulienoutati legislative
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


De la 1 iulie au intrat in vigoare cateva noi reglementari care schimba regulile jocului in dreptul muncii, contabilitate, fiscalitate si universul juridic.

Redam in randurile urmatoare o delimitare concisa a celor mai importante noutati legislative care se aplica de la data de 1 iulie 2014:

1. Intra in vigoare cea de-a doua majorare a salariului minim brut, de la suma de 850 de lei, la suma de 900 de lei. Angajatorii vor plati astfel cu 50 de lei mai mult la salariul fiecarui angajat si aici adaugam si 14 lei, suma ce reprezinta contrbutiile la stat.

2. De la 1 iulie cresc salariile primarilor, potrivit Legii nr. 28/2014 pentru aprobarea OUG nr. 103/2013.

3. Se majoreaza amenzile de circulatie, ca efect implicit al cresterii salariului minim pe economie. Astfel, suma minima de plata pentru soferii care inalca regulile de circulatie va fi de 180 de lei. Suma maxima de plata este de 1800 de lei.

Punctul de amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim: 90 de lei.

4. Zilierii sunt platiti cu peste 5,3 lei pe ora, de la suma de 5 lei pe ora. Aceasta majorare modeste vine tot ca o consecinta a cresterii salariului minim.

Atentie! Cuantumul remuneratiei brute nu poate fi mai mic de valoarea pe ora a salariului minim brut.

5. De la 1 iulie s-a dat start-ul implementarii Registrului National de Evidenta a Cursantilor. Este vorba despre o  aplicatie online care va colecta informatii cu privire la scolile auto, instructori, cursanti si vehiculele folosite pentru practica auto.

6. Tot de la 1 iulie scad si tarifele pentru apelurile pe care le efectuam si primim din strainatate, cu 20-55% fata de pragul practicat pana in acest moment.


Atentie! Din data de 27 iulie, cand va intra in vigoare Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 469, din 26 iunie 2014, voluntariatul va fi recunoscut ca experienta profesionala!

Organizatiile care lucreaza cu voluntari vor fi supuse unor noi obligatii pentru ca activitatea depusa de voluntari sa fie recunoscuta ca experienta profesionala.

Mai multe detalii despre aceste noi obligatii cititi aici.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minimsalariu minim de la 1 iuliemodificari la 1 iulienoutati legislative

Data aparitiei: 02 Iulie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cele mai importante modificari legislative de la 1 iulie 2014! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]