Migratia fortei de munca in atentia tuturor

incadrarea in munca a strainilorO.U.G. nr. 56/2007Oficiul Roman pentru Imigrari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 27.08.2008 - Gabriela Chirazof

Oricine poate constata ca la ora actuala in Romania recrutarea fortei de munca calificate pentru anumite sectoare de activitate reprezinta o problema care preocupa intreaga societate.

Este aproape imposibil ca zilnic sa nu descoperim macar un articol mass-media care prezinta aceasta realitate cu care se confrunta angajatorii din Romania: migratia accentuata a fortei de munca.

O solutie pentru ocuparea locurilor de munca vacante datorita migratiei fortei de munca autohtone este cunoscuta de noi toti: angajarea strainilor.

Se justifica in aceste noi conditii desele schimbari legislative care trebuie sa reflecte noua stare de fapt si sa sprijine aceste transformari prin solutii adecvate. Ma refer astfel la O.U.G. nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, aprobata cu modificari si completari de Legea nr. 134/2008.

Prin strain potrivit acestei ordonante de urgenta se intelege persoana care nu are cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European. Astfel, orice angajator care doreste angajarea de personal strain o poate face in baza autorizatiei de munca, cu respectarea conditiilor prevazute de legislatia romana cu privire la regimul strainilor, incadrarea in munca si detasarea acestora pe teritoriul Romaniei.



Exista si situatii de exceptie, expres prevazute in dispozitiile ordonantei sus-amintite, cand nu este necesara o astfel de autorizatie.

Art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 56/2007 enumera si defineste tipurile de autorizatii de munca ce pot fi acordate strainilor. Acestea sunt:
- autorizatia de munca pentru lucratorii permanenti;
- autorizatia de munca pentru lucratorii detasati;
- autorizatia de munca pentru lucratorii sezonieri;
- autorizatia de munca pentru lucratorii stagiari;
- autorizatia de munca pentru sportivi;
- autorizatia de munca nominala;
- autorizatia de munca pentru lucratorii transfrontalieri.

Actele normative in discutie reglementeaza, de asemenea, procedura de urmat pentru obtinerea acestor autorizatii si evident, actele necesare.

Cererea pentru eliberarea autorizatiei de munca se solutioneaza de catre Oficiul Roman pentru Imigrari in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. in cazurile in care, pentru constatarea indeplinirii conditiilor de obtinere a autorizatiei de munca, sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
___________________________________________________________________
Descoperiti strategiile de ultima ora care va ajuta sa luati cele mai bune decizii privind recrutarea si selectia.
Clic aici pentru tot ce trebuie sa stiti
___________________________________________________________________


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incadrarea in munca a strainilorO.U.G. nr. 56/2007Oficiul Roman pentru Imigrari

Data aparitiei: 27 August 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Migratia fortei de munca in atentia tuturor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]