Codul muncii se modifica: Salariatii au dreptul sa fie asistati de avocat in fata angajatorului!

legea 77 din 2014codul munciiconcediere disciplinaracercetare disciplinaraavocat cercetare disciplinaradreptul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea nr. 77 din 24 iunie 2014 pentru modificarea alin. (4) al art. 251 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 470 din 26 iunie 2014.

In data de 29 iunie a intrat in vigoare reglementarea care prevede ca salariatii cercetati disciplinar au dreptul sa fie asistati de un avocat in cursul cercetarii disciplinare prealabile.

Conform noului text de lege, "in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este".

Pana acum, salariatii puteau fi asistati doar de catre un reprezentant al sindicatului de care apartineau. Daca nu exista apartenenta la un sindicat, salariatii nu puteau fi asistati in fata angajatorului.

In prezent, datorita noilor modificari, salariatii vor putea beneficia de asistenta unui avocat, profesionist independent si un plus de siguranta ca dreptul de aparare al salariatului este respectat in mod ireprosabil.

Opinia Avocatului Ana-Maria Borz: "Codul Muncii, mai precis art.251, al.4, a fost modificat prin Legea nr.77/2014, in sensul ca in situatia cercetarii disciplinare, salariatul poate fi asistat de catre avocat.

Fara indoiala ca aceasta modificare legislativa nu poate fi decat binevenita, orice protectie suplimentara a angajatului reflectand preocuparea legiuitorului pentru aceasta categorie.
         
Dar dincolo de modificarea concreta a Codului Muncii, nici inainte de aceasta modificare nu-i era interzis salariatului cercetat disciplinar sa fie asistat de avocat in cursul cercetarii disciplinare si au existat suficiente cazuri in care salariatii si-au exercitat acest drept.

Legea nr.51/1995 si Statutul avocatului prevad ca acesta are dreptul sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice in fata unor persoane fizice sau juridice, care au obligatia sa permita si sa asigure avocatului desfasurarea nestingherita a activitatii sale, in conditiile legii.

Pe de alta parte, dreptul la aparare este garantat de Constitutia Romaniei. Avand in vedere aceste dispozitii legale, angajatorii nu puteau si nici nu si-au permis sa restranga angajatului dreptul de a fi asistat de avocat in tot cursul cercetarii disciplinare."


Va reamintim care sunt sanctiunile pe care angajatorul le poate dispune in situatia angajatului ce savarseste o abatere disciplinara:

- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Concedierea disciplinara este cea mai grava sanctiune dispusa de angajator. Angajatorul nu are voie sa instituie ca masura disciplinara amenda! Mai mult, angajatorului ii este interzis sa instituie doua sau mai multe sanctiuni pentru aceeasi fapta savarsita.

Noile reglementari acopera un neajuns major in acest domeniu, In expunerea de motive a legii modificatoare se arata faptul ca "in aceeasi masura putem considera ca inexistenta unui sindicat reprezentativ la nivel de angajator conduce la imposibilitatea asistarii in cadrul cercetarii disciplinare a angajatului de catre un aparator".

"In consecinta, este necesara acoperirea acestui vid legislativ prin introducerea unei prevederi prin care angajatul sa fie asistat si de catre un avocat in cursul cercetarii disciplinare, avand in vedere ca aceasta reglementare este prevazuta in aproape toate legile speciale privind activitatea unor profesii", se mai precizeaza in expunerea de motive.

Din pacate, in lumina noilor prevederi, apare si teama de onorariile incasate de avocati, cu toate ca acestea sunt accesibile si reprezinta, in majoritatea cazurilor, o economie de bani, timp si nervi pentru angajatii aflati in dificultate.

Nu neglijam faptul ca avocatul este singurul profesionist care poate clarifica o situatie conflictuala dintre angajator si angajat, asigurand respectarea legii in orice context.

Opinia Avocatului Ana-Maria Borz: "Prin modificarea adusa de Legea 77/2014, in prezent Codul Muncii prevede expres aceasta posibilitate de asistare de catre avocat, incheind orice discutii sau interpretari.
 
Cu  siguranta ca dreptul la aparare al salariatului este mai bine exercitat de catre un profesionist al dreptului care cunoaste altfel prevederile legislative si drepturile clientului sau decat un reprezentant al sindicatului constituit la nivelul angajatorului.

Reprezentantul sindicatului putea fi tot un angajat, cu sau fara studii juridice, profesand in domeniu sau nu, dar dependent intr-o oarecare masura de angajator. Se limita astfel independenta acestui reprezentant al sindicatului in asistarea unui "coleg" pe durata cercetarii disciplinare.

Exista si posibilitatea ca la nivelul angajatorului sa nu existe vreun sindicat sau ca salariatul cercetat disciplinar sa nu fie membru de sindicat.

In Romania, sindicalismul nu are, sau inca nu-si exercita  la nivel complex, prerogativele pe care le are in celelalte tari europene, este inca intr-un stadiu incipient, limitat la recuperarea drepturilor salariale restante ale membrilor sai sau la incheierea unui CCM, nu la adaptarea concreta la nevoile si problemele fiecarui membru de sindicat.

Avocatul este insa platit sa-si asiste clientul cat mai bine, sa-l informeze despre drepturile sale ce decurg din contractul de munca, despre eventualele incalcari ale acestor drepturi si sa-l consilieze in adoptarea celei mai bune aparari in timpul cercetarii disciplinare.

Totodata, angajatorul, stiind ca angajatul este asistat de avocat, va tinde sa-si desfasoare cercetarea disciplinara cu mai multa grija pentru aspectele legale si acest aspect ar putea duce la scaderea numarului de litigii de munca nascute din sanctiunile disciplinare.

In functie de posibilitatile financiare ale salariatilor-caci acesta va fi probabil singurul criteriu in functie de care se vor ghida angajatii-acestia vor opta pentru avocat sau pentru reprezentant sindical, iar viitorul ne va arata daca modificarea Codului Muncii a adus sau nu schimbari importante in derularea cercetarii disciplinare."


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 77 din 2014codul munciiconcediere disciplinaracercetare disciplinaraavocat cercetare disciplinaradreptul muncii

Data aparitiei: 30 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul muncii se modifica: Salariatii au dreptul sa fie asistati de avocat in fata angajatorului! Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]