Concediu de risc maternal: calcul si obligatii pentru angajatori

sarcina cu risccalcul concediu risc maternalCine plateste concediul de risc maternal
Concediu de risc maternal: calcul si obligatii pentru angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ceea ce priveste acest tip de concediu, va anuntam ca dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari prin Legea 25/2004 (art. 31 din OUG 158/2005).
 
De asemenea, este demn de mentionat ca certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstretica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza (art. 50 din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul 15/2018).
 
Asadar, durata totala a concediului de risc maternal este de 120 de zile calendaristice.
 
 

Sarcina cu risc - cum se acorda concediul?

 
 
Concediul de risc maternal se acorda angajatei in anumite circumstante speciale, de catre medicul de familie sau un medic specialist, acesta eliberand un certificat medical in acest sens.

De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
 
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.
 
Cele 15 tipuri de concedii sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
Art. 31 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste astfel:
 
Art. 31. (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
 

Cine plateste concediul de risc maternal?

 
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.
Conform art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
 
Asadar, baza de calcul a concediului pentru risc maternal se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca. In media veniturilor vor intra si sporul pentru orele suplimentare dar si primele, sume asupra carora s-a calculate contributia asiguratorie pentru munca.

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile? Vezi aici >>>
 
Astfel, baza de calcul se constituie media veniturilor lunare realizate in ultimele 6 luni in lunile anterioare acordarii concediului de maternitate. Se totalizeaza veniturile realizate in cele 6 luni, iar suma obtinuta se imparte la numarul de zile de stagiu realizat din cele 6 luni.
 

Calcul concediu risc maternal

 
Indemnizatie risc maternal = 75% x media zilnica a bazei de calcul x numar zile concediu medical
 
Persoanele asigurate aflate in situatia prevazuta la 31 din OUG 158/2005 beneficiaza asadar de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara conditii de stagiu de asigurare, in situatia in care stagiul de asigurare este mai mic de 6 luni. In aceste cazuri baza de calcul al indemnizatiilor o constituie media veniturilor lunare realizate sau venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (4) din OUG 158/2005 referitoare la perioadele asimilate stagiului de cotizare.
 
In raport cu impozitul pe venit, indemnizatia de risc maternal reprezinta venit neimpozabil, conform art. 62 lit. c) din Codul fiscal
 

Dosar concediu risc maternal

 
Asa cum am precizat si la inceputul articolului, dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.
 

Activitate care prezinta risc pentru sarcina

 
Daca salariata gravida desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
 
Se va tine cont si de art. 48 din Codul muncii, potrivit careia angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, ca fiind o masura de protectie a salariatului.
 
Daca angajatorul nu are posibilitatea de a face acest lucru,  salariata gravida are dreptul la concediu de risc maternal.
 
Atentie!
 
Concediul de risc maternal se acorda si in cazul in care, angajatorul, din motive obiective, nu poate transfera la un loc de munca de zi o salariata gravida, a carei sanatate este afectata de munca de noapte.
 

Concediu sarcina cu risc - atentie la aceste aspecte

 
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza.
 
 
Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.
 
 
Asadar, viza medicului de medicina muncii pe certificatul de concediu medical presupune confirmarea riscului maternal.
 
 
Pentru plata indemnizatiei de risc maternal nu se cere aprobarea angajatorului, ci este necesara eliberarea certificatului de concediu de risc maternal de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie cu viza medicului de medicina muncii, astfel incat odata cu aceasta viza se naste obligatia platii indemnizatiei de concediu de risc maternal.

Aveti o nelamurire legata de felul cum trebuie „rezolvat” concediul unui salariat?
 
Raspunsul il gasiti pe stick-ul 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal care va pune la dispozitie: prevederi legale, proceduri, reguli de calcul al indemnizatiilor, acte de completat, exceptii, compensari, efecte, adeverinte, inregistrare in ReviSal etc., detalii aici >>> 
 
In lipsa existentei riscurilor pentru sanatatea sau securitatea salariatei ori repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, medicul de medicina muncii nu va viza certificatul de concediu medical.
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sarcina cu risccalcul concediu risc maternalCine plateste concediul de risc maternal

Data aparitiei: 25 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de risc maternal: calcul si obligatii pentru angajatori Nota: 5 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]