Ajutor: Ma obliga sa returnez indemnizatia pentru concediul de crestere copil!

indemnizatie crestere copilreturnare indemnizatie crestere copilconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ni se expune o speta cu adevarat complexa, referitoare la o angajata a unei societati, angajata care a nascut la data de 07.04.2012. Doamna a optat pentru CCC pe o perioada de 2 ani iar contractul de munca a fost suspendat pana cand copilul va implini varsta de 2 ani.

"Cu 2 luni inainte de a implini copilul 2 ani am fost la angajator sa intreb cand trebuie sa ma prezinta la munca. Mi s-a spus, conform deciziei de suspendare contract, ca trebuie sa ma intorc cu o zi inainte de a face copilul 2 ani. M-am reintors la munca cu 3 zile inainte sa faca copilul 2 ani, respectiv 04.04.2014. Astazi, 23.06.2014, am primit somatie pentru a returna statului ultima cotizatie a indemnizatiei, intrucat acea luna era destinata tatalui."

Cum procedam in aceasta situatie, cand angajata a fost informata eronat de angajator si nu a primit informare de la AJPIS? In ce conditii putem sa contestam decizia de a returna indemnizatia pe o luna, cu taiarea unei luni din vechimea de munca?

Iata raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:


Fiecare cetatean are obligatia sa fie informat. Toate actele normative se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a I-a. Desigur, faptul ca angajatorul v-a dezinformat il puteti actiona in instanta dar nu va garantez ca veti avea castig de cauza.

Tinem cont de prevederile art. 11 din OUG 111/2010. Astfel, dreptul la  concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

In concluzie, ambii parinti vor beneficia de concediu de crestere a copilului.

Atentie! Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

Daca, tatal copilului opteaza pentru concediu de crestere a copilului, mama poate sa isi ia concediu fara plata sau sa realizeze venituri supuse impozitarii.


Astfel, pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

Drepturile prevazute de OUG 111/2010 se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Avand in vedere ca ati nascut pe 7 aprilie 2012 adica ulterior datei de 1 martie 2012, data la care a intrat in vigoare aceasta reglementare legislativa, reglementarea legislative va este aplicabila.

In doua situatii nu trebuie sa returnati indemnizatia crestere copil primita pentru ultima luna:
1. daca tatal copilului nu indeplinea conditiile pentru concediu crestere copil la data nasterii copilului
2. in situatia in care nu ati fi casatorita, adica ati fi considerata persoana singura.

In concluzie, puteti contesta numai daca tatal copilului nu indeplinea conditiile pentru concediu crestere copil sau daca acesta nu exista.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie crestere copilreturnare indemnizatie crestere copilconcediu crestere copil

Data aparitiei: 26 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ajutor: Ma obliga sa returnez indemnizatia pentru concediul de crestere copil! Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]