Ajutor: Ma obliga sa returnez indemnizatia pentru concediul de crestere copil!

indemnizatie crestere copilreturnare indemnizatie crestere copilconcediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ni se expune o speta cu adevarat complexa, referitoare la o angajata a unei societati, angajata care a nascut la data de 07.04.2012. Doamna a optat pentru CCC pe o perioada de 2 ani iar contractul de munca a fost suspendat pana cand copilul va implini varsta de 2 ani.

"Cu 2 luni inainte de a implini copilul 2 ani am fost la angajator sa intreb cand trebuie sa ma prezinta la munca. Mi s-a spus, conform deciziei de suspendare contract, ca trebuie sa ma intorc cu o zi inainte de a face copilul 2 ani. M-am reintors la munca cu 3 zile inainte sa faca copilul 2 ani, respectiv 04.04.2014. Astazi, 23.06.2014, am primit somatie pentru a returna statului ultima cotizatie a indemnizatiei, intrucat acea luna era destinata tatalui."

Cum procedam in aceasta situatie, cand angajata a fost informata eronat de angajator si nu a primit informare de la AJPIS? In ce conditii putem sa contestam decizia de a returna indemnizatia pe o luna, cu taiarea unei luni din vechimea de munca?

Iata raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:


Fiecare cetatean are obligatia sa fie informat. Toate actele normative se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a I-a. Desigur, faptul ca angajatorul v-a dezinformat il puteti actiona in instanta dar nu va garantez ca veti avea castig de cauza.

Tinem cont de prevederile art. 11 din OUG 111/2010. Astfel, dreptul la  concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

In concluzie, ambii parinti vor beneficia de concediu de crestere a copilului.

Atentie! Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

Daca, tatal copilului opteaza pentru concediu de crestere a copilului, mama poate sa isi ia concediu fara plata sau sa realizeze venituri supuse impozitarii.


Astfel, pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

Drepturile prevazute de OUG 111/2010 se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Avand in vedere ca ati nascut pe 7 aprilie 2012 adica ulterior datei de 1 martie 2012, data la care a intrat in vigoare aceasta reglementare legislativa, reglementarea legislative va este aplicabila.

In doua situatii nu trebuie sa returnati indemnizatia crestere copil primita pentru ultima luna:
1. daca tatal copilului nu indeplinea conditiile pentru concediu crestere copil la data nasterii copilului
2. in situatia in care nu ati fi casatorita, adica ati fi considerata persoana singura.

In concluzie, puteti contesta numai daca tatal copilului nu indeplinea conditiile pentru concediu crestere copil sau daca acesta nu exista.


NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie crestere copilreturnare indemnizatie crestere copilconcediu crestere copil

Data aparitiei: 26 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ajutor: Ma obliga sa returnez indemnizatia pentru concediul de crestere copil! Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]