Contestatia impotriva procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala

bolile profesionalecontestatie impotriva procesului-verbalLegea nr. 319/2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 11.08.2008 - Gabriela Chirazof

Cauzata de factori chimici, fizici, biologici specifici locului de munca sau suprasolicitarea organismului cu ocazia desfasurarii procesului de munca, boala profesionala este un subiect care necesita intreaga atentie a noastra, fie ca ne regasim in pozitia de angajator, fie cea de salariat.

Cercetarea cazului de boala profesionala se finalizeaza cu intocmirea unui proces verbal in care se mentioneaza, cu precadere, cauzele imbolnavirii, responsabilitatea angajatorilor si masurile tehnice si organizatorice necesare, pentru prevenirea unor boli profesionale similare.

in situatia in care angajatorul sau reprezentantul acestuia ori, dupa caz, persoana fizica autorizata in cazul profesiilor liberale sau inspectorul de munca ori lucratorul sau asiguratorul nu sunt de acord cu concluziile stabilite in procesul-verbal de cercetare ori cu masura tehnica sau organizatorica formulata, se pot adresa, in scris, in termen de 30 de zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala, Comisiei de experti de medicina muncii acreditati de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Sanatatii Publice.

In temeiul art. 155 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin H.G. nr 1425/2006, s-a adoptat Ordinul comun nr. 1256/443 al Ministerului Sanatatii Publice si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, care stabileste componenta si atributiile Comisiei de experti.

Comisia este alcatuita din noua membri nominalizati in anexa din ordin.



Secretariatul Comisiei este asigurat de 2 reprezentanti desemnati din cadrul Sectiei de medicina muncii a Institutului de Sanatate Publica Bucuresti prin decizie a conducerii institutului.

Contestatia se depune la Secretariatul Comisiei, alaturi de cel putin urmatoarele documente:
- dosarul de cercetare pentru declararea bolilor profesionale, in conformitate cu prevederile art. 159 din Hotararea Guvernului nr. 1425/2006;
- fisa postului lucratorului;
- alte documente in vederea unei analize corecte a situatiei, in afara celor existente in dosarul de cercetare a cazului de boala profesionala.

Comisia poate solicita documente suplimentare de la contestatar.

Atributiile Comisiei sunt:
- analizeaza si discuta in plen fiecare sesizare in parte, urmarind aplicarea corecta a prevederilor legale din domeniul sanatatii si securitatii in munca si al medicinei muncii si, respectiv, principiile medicale fundamentale in domeniu;
- confirma, infirma sau stabileste caracterul de boala profesionala in cazurile contestate, potrivit legii;
- confirma, infirma sau formuleaza suplimentar masurile medicale, tehnice sau organizatorice, dupa caz, care se impun ca urmare a depistarii afectiunii respective, al carei caracter a fost sau nu stabilit de catre Comisie, in scopul asigurarii securitatii si sanatatii in munca pentru lucratori, potrivit legii;
- intocmeste si elibereaza documentul final privind solutionarea cazului respectiv, care cuprinde concluziile Comisiei.
___________________________________________________________________
Aflati ce nu scrie in ziare despre protectia muncii! Cea mai buna modalitate de a evita amenzile de la Inspectia Muncii!
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bolile profesionalecontestatie impotriva procesului-verbalLegea nr. 319/2006

Data aparitiei: 11 August 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contestatia impotriva procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]