Tinerii si munca

munca tinerilorH.G. nr. 600/2007protectia tinerilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 07.08.2008 - Gabriela Chirazof

Lipsa de experienta a tinerilor, insuficienta constientizare a riscurilor existente sau potentiale constituie motive suficiente pentru ca legiuitorul roman sa impuna angajatorului obligatia de a proteja tinerii impotriva riscurilor specifice pentru securitatea, sanatatea si dezvoltarea lor.

Protectia muncii tinerilor este reglementata in Codul muncii si in dispozitiile H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca, acest din urma act normativ abrogand Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 753/2006 care reglementa in trecut acest domeniu. H.G. nr. 600/2007 transpune Directiva Consiliului nr. 94/33/CE din 22 iunie 1994 privind protectia tinerilor la locul de munca.

Astfel, orice persoana in varsta de pana la 18 ani care are incheiat un contract individual de munca beneficiaza de protectia speciala prevazuta de respectiva hotarare, adoptata cu scopul asigurarii protectiei tinerilor impotriva exploatarii economice, oricarei munci susceptibile sa dauneze securitatii, sanatatii sau dezvoltarii lor fizice, psihologice, morale ori sociale sau sa pericliteze educatia acestora.

O serie de dispozitii legale prevazute in hotarare le regasim si in cuprinsul Codului muncii, in timp ce altele vin sa completeze paleta de reglementari care asigura protectia specifica a acestei categorii de salariati.

Observam ca o atentie deosebita este acordata duratei timpului de munca, perioadelor de repaus, fie ca vorbim de concediu de odihna, repaus zilnic sau saptamanal sau pauza de masa.



Astfel, vorbim de o durata a timpului de munca in cazul tinerilor de de maximum 6 ore/zi si 30 de ore/saptamana. Daca tanarul cumuleaza mai multe functii in baza mai multor contracte individuale de munca, timpul de munca efectuat se insumeaza si nu poate depasi, cumulat, durata de 6 ore/zi si 30 de ore/saptamana.

Tinerii nu pot presta munca suplimentara si nu pot presta munca de noapte.

Acestia beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute consecutive, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

Intre doua zile de munca, tinerii au dreptul la o perioada minima de repaus de 12 ore consecutive.

Tinerii beneficiaza de o perioada de repaus saptamanal de doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

De asemenea, au dreptul la concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Atentie!
Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care:
- depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice;
- implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, care determina modificari genetice ereditare, avand efecte nocive pentru fat pe durata graviditatii sau avand orice alt efect nociv cronic asupra fiintei umane;
- implica o expunere nociva la radiatii;
- prezinta riscuri de accidentare, pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta ori de pregatire;
- pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibratiilor.
___________________________________________________________________
Aflati ce nu scrie in ziare despre protectia muncii! Cea mai buna modalitate de a evita amenzile de la Inspectia Muncii!
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca tinerilorH.G. nr. 600/2007protectia tinerilor

Data aparitiei: 07 August 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tinerii si munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]